A part dels 2.514 treballadors que pensa acomiadar, el Grupo Prisa està pensant en negociar a la baixa tots els convenis col·lectius de les seves empreses. Segons algunes fonts, el nou propietari, Liberty, voldria reduir a la meitat els actuals costos salarials, amb una nòmina mitjana base de 18.000 euros bruts anuals per als periodistes.

En concret, en el cas d’El País, es parla de reduir fins als 14.000 euros el salari anual dels redactors contractats a partir del nou conveni, i fins a uns 40.000 en el cas dels caps de secció. Són xifres molt allunyades dels 96.100 euros bruts que cobra un redactor en cap actualment; els 88.800 d’un cap de secció; els 70.500 d’un redactor sènior, i els 53.800 d’un redactor júnior. Cal recordar que El País és el diari que millor paga als seus periodistes a l’Estat.

Vaga de cara al Madrid-Barça

Davant d’aquesta situació, els diferents comitès d’empresa ja preparen mobilitzacions, les quals podrien culminar amb quatre dies de vaga. Tot i que encara no s’ha comunicat res oficialment, l’aturada es duria a terme entre el 14 i el 17 d’abril, coincidint amb el partit de la Lliga de futbol Reial Madrid-FC Barcelona.

A Sogecable ja van aprovar anar a la vaga el passat 22 de febrer, i ara es preveu que s’hi vagin sumant la resta d’empreses del grup. De moment, el proper 19 de març, a les 11 h, hi ha convocada una marxa que anirà de la Cibeles a la seu central de Prisa a Madrid, la Gran Via 32.