Productors Audiovisuals Federats de Catalunya (PROA) va reunir el 6 de juny en una sessió de treball agents del sector i representants dels diferents grups parlamentaris per debatre sobre el model de televisió pública. Segons destaca la patronal, la principal conclusió de la jornada és que hi ha “unanimitat” per part de les diferents forces polítiques en la necessitat, per una banda, de definir un Pacte Nacional per a l’Audiovisual, i per l’altra, de revisar el model de televisió pública.

En la trobada, les diferents parts van estar d’acord en la revisió d’una sèrie de punts respecte a TV3. Per una banda, es considera que cal revisar el pressupost que es destina a la televisió pública i assegurar la seva estabilitat pressupostària i garantia de recursos, tant per a la pròpia Corporació com per a les productores independents.

A més, va assenyalar que cal garantir que la partida destinada a la producció de continguts sigui suficient per mantenir els nivells de qualitat. En aquest sentit, es considera un “despropòsit” dedicar un 54% del pressupost a la massa salarial, per la qual cosa caldria incrementar el conjunt pressupostari i que el cost del personal no superés el 35%. Des de PROA es demana que la partida de continguts es doti amb un mínim de 100 milions d’euros anuals (el 2015 van ser 35 milions).

Sobre el finançament de TV3, en la jornada es va estar d’acord en què “‘ideal” és un sistema mixt com l’actual (amb aportacions públiques i ingressos comercials), però es va plantejar la possibilitat d’estudiar la implantació d’un cànon.

Un altre punt d’acord és en la revisió del sistema de gestió de la CCMA. En aquest sentit, grups parlamentaris i productores consideren important despolititzar la Corporació i que hi puguin entrar representants i agents del sector privat amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat i la pluralitat de la gestió, segons explica PROA.

Finalment, els participants van estar d’acord en la importància de vetllar per mantenir el lideratge de Televisió de Catalunya.

Pla d’emergència

Segons explica PROA, durant la sessió de treball es va palesar que la situació actual de TV3 és “molt greu”, per un costat per la “pèrdua progressiva” d’audiència, i per l’altre per les “retallades alarmants” en continguts de producció externa que s’han realitzat els darrers anys.

Davant d’aquesta situació, la patronal de les productores proposa un “pla d’emergència” per definir un model d’empresa competitiva a 3-5 anys vista, que equilibri ingressos amb despeses, mentre no s’acaba de definir el Pacte Nacional per l’Audiovisual. Segons PROA, aquest pla d’emergència hauria d’incloure tres punts: el blindatge d’un percentatge destinat a la producció externa; l’equiparació de les condicions de contractació de producció externa amb altres televisions similars, i l’obertura de vies per a la coproducció, la qual entén com “l’única via per fer projectes grans des d’una televisió petita”.

La jornada de treball del 6 de juny, únicament centrada en el paper que ha de jugar la televisió pública en l’audiovisual, és la primera activitat d’una agenda amb la qual es vol debatre sobre les qüestions fonamentals que s’han d’incloure en el Pacte Nacional per a l’Audiovisual, que per a PROA és una de les seves prioritats. En aquest sentit, mostra el seu suport al Govern català, que fa un parell de setmanes va anunciar el seu impuls, amb l’objectiu de tenir enllestit el Pacte abans d’acabar l’any.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram