Finalment no hi ha hagut pinça PP-PSOE. El Congrés ha aprovat un nou sistema d’elecció de la presidència i el consell d’administració de RTVE que acosta el text al consens assolit inicialment i que posteriorment va quedar descafeïnat al Senat. La marxa enrere dels socialistes alineant-se amb Podemos i Ciudadanos ha provocat l’enuig del PP que ha vist com se li refusaven parcialment les esmenes introduïdes en la cambra alta (on tenen majoria absoluta).

La modificació aprovada de la Llei de RTVE estableix que el president i els membres del consell d’administració siguin escollits per dos terços de la cambra corresponent. Si no s’assoleixen podrien ser elegits per majoria absoluta en segona votació en un termini no inferior a 15 dies, i sempre que les candidatures hagin estat proposades almenys per la meitat dels grups parlamentaris (actualment se’n necessitarien quatre).

Amb el text del Senat, el PP pretenia que els consellers poguessin ser elegits en segona votació per tres cinquenes parts en el termini de 15 dies, però sense necessitar la meitat dels grups. Això hauria permès escollir un president de RTVE només amb els vots de PP i PSOE (que són els únics que sumen els cinquens necessaris al Congrés).

La modificació introduïda a la cambra alta que sí s’ha mantingut és que els consellers de RTVE seran deu (sis escollits pel Congrés i quatre pel Senat) en lloc dels nou contemplats pel text inicialment aprovat al Congrés.

Del primer text sortit de la cambra baixa es continua contemplant que es garanteixi la paritat entre homes i dones en el consell d’administració.

Una altra novetat és que el president i el consell de RTVE s’escolliran per concurs públic. El text estableix que, un cop entri en vigor, les Corts han d’aprovar la normativa que ho faci possible, així com un procediment de compareixença davant d’un comitè d’experts per a l’avaluació de la competència i la idoneïtat de les candidatures.

Finalment, també es manté la voluntat de renovar ja la presidència i tot el consell, on actualment hi ha quatre membres amb el mandat caducat des de fa quatre anys. Si en tres mesos no s’hagués aprovat el model de concurs públic, aquesta primera renovació es realitzaria mitjançant el procediment vigent fins ara, amb les candidatures compareixent davant la comissió mixta de control de RTVE.

Satisfacció dels professionals

Els consells informatius de RTVE han mostrat la seva satisfacció per l’aprovació de la modificació del sistema d’elecció. Amb tot, adverteixen que només es tracta del “primer pas dels molts que cal continuar donant per dotar RTVE d’un pla complet que li doni estabilitat i evitar, així, que estigui sotmesa als vaivens polítics”.

Els professionals també reclamen als partits que la nova normativa “es concreti com més aviat millor i amb totes les garanties en una presidència professional, independent i ambiciosa, que recuperi d’immediat la credibilitat dels seus informatius i retorni a RTVE les cotes que mai hauria d’haver perdut”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram