El 2024 se celebrarà el centenari de la ràdio a Catalunya, però la commemoració ja ha arrencat aquest mes. Ràdio Associació de Catalunya ha iniciat algunes de les accions que organitzarà per homenatjar els pioners del mitjà. L’objectiu és donar a conèixer qui eren aquells que van fer possible l’arribada de la radiodifusió, així com els entrebancs i pressions que van patir enmig d’un convuls context polític.

El 19 de febrer de 1924, un grup d’enginyers i empresaris van fundar l’Associació Nacional de Radiodifusió (ANR) i van posar en marxa EAJ1-Ràdio Barcelona. El gener de 1933, l’entitat va canviar el nom pel de Ràdio Associació de Catalunya. Bona part d’aquells fundadors, quan es van veure obligats a deslligar-se de Ràdio Barcelona, van posar en marxa EAJ15-Ràdio Associació (1930), EAJ18-Ràdio Girona (1933) i EAJ42-Ràdio Lleida (1934), a més d’un acord de col·laboració amb EAJ33-Ràdio Tarragona (1934).

Divulgació dels pioners

“Són el motor de la radiodifusió a Catalunya i a l’Estat, i se n’ha parlat molt poc d’ells”, subratlla Ràdio Associació de Catalunya en un comunicat. Per això, durant aquest setembre, divulgarà els perfils d’aquests pioners a través dels comptes oficials a les xarxes socials (Instagram, X i Facebook) amb breus descripcions acompanyades d’imatges.

La tria dels personatges a difondre té a veure amb el protagonisme que cadascun va tenir en la posada en funcionament de Ràdio Barcelona i Ràdio Associació de Catalunya. Hi ha Royston Saint Noble, Eduard Rifà, Pau Llorens, Josep M. Guillén Garcia, Enric Calvet, Pau Abad, Teodor Garriga, Enric Huet o Rosalia Rovira.

La difusió d’aquests pioners a les xarxes es combinarà amb la de fets destacables per a la posada en funcionament de Ràdio Barcelona, amb les etiquetes #100anysràdio, #pionersràdio i #Taldiacomavui.

Aquesta iniciativa divulgativa és el primer pas del que seran les accions previstes per commemorar el centenari. A l’octubre, Ràdio Associació de Catalunya presentarà els projectes que es realitzaran durant tot el 2024.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram