Ja s’han donat a conèixer els guanyadors de la 12a edició dels Premis de Ràdio Associació de Catalunya, els quals es lliuraran aquest dijous al vespre a l’auditori de l’ONCE a Barcelona. Així, el jurat ha distingit Vador Lladó, conductor de Fricandó matiner, de RAC1, amb el premi al millor professional de ràdio per “desenvolupar amb gran èxit una manera singular de dirigir i presentar un espectacle radiofònic despertador diari”.

Quant al millor programa de ràdio, s’ha guardonat el conjunt de Catalunya Música en el seu 25 aniversari, per “haver esdevingut un referent en el món de la difusió de la gran música en general i, en especial, la composta a casa nostra, i per convertir-la en un senyal de normalitat i d’identitat”.

En aquesta categoria, el jurat ha atorgat mencions de qualitat a l’espai Solidaris, de Catalunya Ràdio, per “saber divulgar amb voluntat de servei les tasques de cooperació que fan les ONG del país i les institucions d’arreu del món”; i Gabinet de crisi, d’IB3 Ràdio, per haver-se convertit “en un referent creatiu i crític de les diferents situacions conflictives que han patit les Illes Balears tant en l’àmbit polític com en el social”.

En la modalitat de millor proposta d’innovació, Ràdio Associació enguany premia Punt Org, de Ràdio Estel, per aconseguir “un nou model de programa que apunta l’anàlisi crítica del sistema en què vivim, a partir de l’acció ciutadana i el canvi social, i microfinançat per la mateixa audiència”. A més, atorga mencions de qualitat a La plaça dels gegants, de Ràdio Sant Joan 107fm, de Sant Joan Les Fonts, per “acostar la cultura popular i tradicional catalana a un públic infantil”; i l’espai Borsa de treball, d’El món a Rac1, per “saber combinar qualitat i servei en una proposta original i d’evident interès social que ha aconseguit relacionar amb èxit ofertes i demandes dels oients”.

Quant al millor programa de ràdio local, el guardonat ha estat Pa ciència la nostra, de Sants3Ràdio, per “saber construir un programa de divulgació científica entretingut, irònic i sarcàstic i alhora fonamentat en una base rigorosa i contrastada”. A més, s’han atorgat mencions de qualitat a Els quatre cantons, de Ràdio Banyoles, per acostar “la realitat diària del centre Fundació Estany, que acull persones amb discapacitat intel·lectual”; i a Recerques, de Ràdio Sant Vicenç dels Horts, per “haver sabut presentar, en un format radiofònic, els treballs de recerca més interessants fets per alumnes dels tres instituts” de la població.

A banda, s’ha decidit atorgar quatre mencions d’honor. Una és per a la plataforma ciutadana en suport de RTV Mallorca, per “defensar la pluralitat en la comunicació i mobilitzar la societat contra el tancament de RTV Mallorca, que ha suposat un atac a la llibertat d’expressió i d’informació, als creadors culturals, a la recuperació de la memòria històrica, a la llengua catalana, a la cohesió social, a les indústries audiovisuals i als treballadors”.

Les tres restants són per a Rosa Badia, “per la seva llarga i continuada tasca professional desenvolupada principalment a Ràdio Barcelona, que ha esdevingut tota una referència en la programació de l’emissora degana”; Albert Malla, per la seva “dilatada trajectòria professional marcadament creativa, fonamentada en el coneixement i la divulgació de la música pop i rock de tots els temps”; i Alfons Arús, per “l’originalitat de les seves propostes, que han esdevingut un valuós precedent primer i un referent ben actual després, en el món de la comunicació audiovisual del país”.

Finalment, el guardó 1924 a l’audiovisual ha estat per al programa No me les puc treure del cap, de TV3, per “haver sabut sintetitzar, en un mateix espai, cultura, divulgació i entreteniment amb una realització original que supera amb escreix els models habituals”.

El jurat dels premis estava integrat per Carles Solà (president), Assumpció Maresma, Jordi Margarit, Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella i Montserrat Agell (secretària).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram