Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 19a edició dels seus guardons, els quals es lliuraran el 25 d’abril en un acte a l’Auditori de l’ONCE a Barcelona.

Enguany, el premi al millor professional és per a Albert Om i Ferrer, distingit per la seva trajectòria i també per “haver trobat a RAC1 una nova manera d’enfocar experiències de vida posant la dignitat dels protagonistes per sobre la banalització” amb el programa Islàndia. El veredicte recalca que Om ho ha fet “renovant temàticament una franja horària de ràdio”.

Per la seva part, Jordi Basté i Durant ha estat guardonat amb el premi a l’excel·lència “pel seu lideratge continuat a RAC1, i per haver esdevingut el focus informatiu en moments com l’entrevista en àudio a Oriol Junqueras o per escrit a Sandro Rosell des de la presó”.

En aquesta edició, el premi al millor programa de ràdio s’ha concedit a Catalunya migdia, de Catalunya Ràdio, per “combinar els diferents gèneres periodístics, lliurant un producte informatiu i divulgatiu de referència i gran seguiment”. En aquesta categoria s’han atorgat sengles mencions de qualitat als programes Xirinacs avui, de Ràdio Estel, i De tot color, d’IB3 Ràdio.

Pel que fa al premi a la innovació, enguany ha estat per a la sèrie radiofònica de no-ficció Tor, tretze cases i tres morts, de Catalunya Ràdio, presentada inicialment en format podcast, que presenta “una acuradíssima dramatització” basada en el llibre de Carles Porta que descriu els fets reals, segons ressalta el jurat. En aquesta modalitat s’han concedit mencions de qualitat als programes Una habitació pròpia, d’À Punt Ràdio, i Podcasts del Projecte Coco, de l’Associació Cultural Districte Apatxe de Badalona.

Enguany el premi a la inclusió se l’enduu el programa M.A.S. enllà, de Ràdio Banyoles, realitzat pels nois del Moviment Afrobanyolí Social, per “treballar des d’una mirada jove per la convivència entre cultures i ajudar a la inclusió dels nouvinguts”. També s’han atorgat mencions de qualitat al programa Exilis, de Ràdio Arrels, i a Alpicat Ràdio, pels programes La nit del misteri i Llums, càmera i acció.

El premi al millor programa de ràdio local és per a Connexió local, d’IB3 Ràdio, del qual el jurat valora que “aposta decididament per fer d’altaveu dels millors reportatges de les emissores locals de les illes tot potenciant el seu coneixement, la varietat temàtica i els diferents punts de vista territorials”. En aquesta categoria s’han concedit mencions de qualitat als programes El far, de Ràdio Arenys, Ràdio l’Escala, Canal Blau, La Cala Ràdio i Delta Ràdio, i Llegir per sentir, de Ràdio Vilafranca.

En l’apartat audiovisual, el ’Guardó 1924’ enguany ha distingit la periodista Lídia Heredia i Soler, per “mantenir la professionalitat i el rigor en uns moments d’especial intensitat informativa”, assenyala el veredicte.

En aquesta edició el jurat ha atorgat quatre mencions d’honor: a l’Agència Catalana de Notícies, en el seu 20è aniversari per “haver-se convertit en referència informativa del territori catalanoparlant”; al periodista Pepe Nieves Lavid, per la seva trajectòria professional i la direcció durant 37 anys del programa La Claqueta, ara a Ràdio Marca; a Paula Mestre Rodrigo i Marta Pla Botella, estudiants de comunicació audiovisual, per reivindicar l’ús de la llengua pròpia en un vídeo “esplèndid”, Estimem-la, que es va convertir en viral, i a Jaume Serra Saguer, director de la SER a Catalunya, per “haver contribuït a la posada en marxa d’una nova cadena en català i retornat els Premis Ondas a la ciutat que els hi dona sentit”.

Finalment, de manera excepcional el jurat ha volgut fer una menció especial al programa Nadal a la presó, dedicat als presos polítics i les seves famílies. “Elaborat de manera voluntària i personal per professionals de diferents emissores i difós per les xarxes i per més de 30 ràdios locals, s’ha fet palès que fer ràdio a casa nostra és, abans de res, una tasca vocacional de compromís social i manifestament solidària”, assenyala el veredicte.

Als 19ens Premis Ràdio Associació s’havien presentat un total de 111 candidatures, el seu rècord de participació. El jurat estava presidit per Carles Solà i format per Assumpció Maresma, Jordi Margarit, Joan Manuel Tresserras i Imma Tubella.