Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 20a edició dels seus guardons, els quals es lliuraran el 25 de març en un acte la Sala Teatre del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Enguany, el premi al millor professional de ràdio ha estat ex aequo per a Anna Punsí (SER Catalunya), Maria Núria Revetlle (Catalunya Ràdio) i Benet Iñigo (RAC1) per “haver fet un sobreesforç de síntesi i de comprensió cap els oients en l’àmbit de la informació de tribunals, especialment en un any en què la sentència del procés ha marcat bona part de l’actualitat durant molts mesos”. El veredicte ressalta que els tres periodistes “representen els informadors de tribunals que han hagut de formar-se, consultar, contrastar i explicar temàtiques complicades per a gran part dels oients”.

Per la seva part, Esteve Giralt, corresponsal de RAC1 a Tarragona, ha estat distingit amb el premi a l’excel·lència per “dignificar com es mereix la figura del corresponsal i haver fet una mostra excepcional de professionalitat durant els episodis del temporal ‘Glòria’ i l’accident de la petroquímica de Tarragona, remarcant els valors de la immediatesa, rigor i dedicació propis de la ràdio”.

En aquesta edició, el premi al millor programa de ràdio se l’ha endut el Via lliure de RAC1. El veredicte destaca que el magazine de cap de setmana de la ràdio de Godó “s’ha consolidat i és líder d’audiència amb la proposta d’un gran contenidor de set hores que ha sabut presentar noves fórmules, perspectives i to per a informar de l’actualitat”. En aquesta categoria s’han atorgat dues mencions de qualitat: El Gripau Blau, de Ràdio Estel, realitzat pel grup d’animació Ara Va de Bo, i Íntimes, un programa de dones capdavanteres, de Ràdio l’OM de Picassent i la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes.

Pel que fa al premi a la innovació, el jurat ha guardonat el podcast per WhatsApp dels portals laselva360.cat i maresme360.cat, el qual opta per “fer arribar els principals titulars de l’actualitat comarcal i del temps als usuaris a través d’arxius d’àudio que es distribueixen per WhatsApp”. En aquesta modalitat també hi ha mencions de qualitat per als programes Notes de Llibertat, d’UJI Ràdio, l’emissora de la Universitat Jaume I de Castelló, i Adolescents iCat, de Catalunya Ràdio.

Enguany el premi a la inclusió és per a La Casa Ofala, de Ràdio Begues, un podcast que dona veu al col·lectiu de refugiats que es troben al centre d’acollida de la població. El veredicte ressalta que a través del programa s’expliquen experiències de vida i els reptes de l’acollida i el refugi. A més, s’ha concedit una menció de qualitat al programa El Club dels Bolats, de Ràdio Sant Cugat.

El jurat ha atorgat el premi al millor programa de ràdio local a Un dia més, d’UA1 Lleida Ràdio, un magazine de la plana de Lleida del qual es destaca que “combina la informació local i general des d’una perspectiva plural i atractiva per als oients locals”. En aquesta categoria s’han concedit sengles mencions especials al programa Al dia Terres de l’Ebre, el magazine d’actualitat territorial de Ràdio Tortosa, Amposta Ràdio, Ràdio Delta, La Cala Ràdio, La Plana Ràdio i Ràdio Joventut, i a l’especial Temporal Glòria. La cobertura de les Ràdios Locals de l’Alt Maresme, elaborat per les emissores municipals de Tordera, Palafolls, Malgrat, Pineda de Mar i Calella.

En l’apartat audiovisual, el ‘Guardó 1924’ en aquesta edició ha distingit La Marató de TV3, de la qual es destaca que “ha fet coincidir diversos èxits a més del de la recaptació de fons, com és el Disc de la Marató, l’entretinguda i didàctica proposta audiovisual per TV3 i Catalunya Ràdio, i la col·laboració enguany amb les televisions locals (Xarxa Audiovisual Local) que han contribuït a la descentralització del projecte amb escenaris a Barcelona, Tàrrega, Reus i Olot”.

Finalment, el jurat ha atorgat quatre mencions d’honor: al programa Dies de Ràdio, dirigit i presentat per Santi Carreras, que a través del web de Catalunya Ràdio recupera els millors moments de la seva historia; a l’espai Hawai 19.05, dirigit i presentat per Jordi Beltran, que “s’ha consolidat com a programa d’estiu de la graella de RAC1 amb una proposta d’entreteniment informativa i musical eclèctica”; als 25 anys del programa El Balcó, de SER Catalunya, actualment conduït per Carla Turró, del qual es destaca que “presenta la informació de l’actualitat amb la utilització de tots els gèneres radiofònics i esdevenint tot un referent”; i a Manolo Oliveros, per la seva trajectòria com a periodista esportiu de COPE Catalunya, que ha passat per diverses emissores “tot mantenint el rigor i la professionalitat en un àmbit especialment passional”.

Als 20ens Premis Ràdio Associació s’havien presentat un total de 102 candidatures, nou menys que l’any passat, quan va batre el seu rècord de participació.

El jurat estava presidit per Carles Solà i format per Assumpció Maresma, Jordi Margarit, Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, i Margarida Moles com a secretària.