Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 21a edició dels seus guardons, els quals es lliuraran el 10 de juny en un acte a l’Auditori ONCE de Barcelona.

Enguany, el premi al millor professional és per a Marc Giró i Costa, a qui s’ha distingit per “haver retornat a la primera línia de la ràdio amb una exhibició de personalitat que trenca escaletes” amb el programa Vostè primer de RAC1. El jurat ressalta el seu “estil poc ortodox però que atrapa l’oient amb la creació d’un univers de col·laboradors de molta qualitat als quals fa quadrar com un mosaic perfecte”.

En aquesta edició, el premi a l’excel·lència s’ha concedit al treball d’investigació BarçaGate dels periodistes Sique Rodríguez, Adrià Soldevila i Sergi Escudero del programa Què t’hi jugues! de SER Catalunya.

El premi al millor programa de ràdio aquest anys s’ha atorgat per El búnquer de Catalunya Ràdio, del qual el jurat destaca que és “un programa multimèdia que valent-se de l’humor, la ironia i el sarcasme reflexiona sobre fets diversos, tot aprofitant la clandestinitat del local on es realitza i les ments irreductibles d’en Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell”. En aquesta categoria s’han atorgat dues mencions de qualitat: Obert per vacances d’Emun FM Ràdio, Cugat Mèdia, Mataró Ràdio, Ràdio Ciutat de Badalona, Ràdio Ciutat de Tarragona, Ràdio L’Escala i La Xarxa, i La ruta d’Orfeu d’IB3 Ràdio.

Per la seva part, el premi d’innovació se l’enduu #ElMur, Els llocs de la memòria, de la Universitat de València, À Punt Media i Plaza Ràdio, un projecte transmèdia contra l’oblit del qual es destaca que “recupera la memòria democràtica d’aquells herois, víctimes,i indrets que van desaparèixer de la història escrita durant la part més negra del segle XX”. A més, hi ha mencions de qualitat per a Equip de Guàrdia. Especial Covid d’IB3 i el podcast Catalunya any 0. Escoltar el virus del magazín digital La Mira.

Enguany el premi a la inclusió ha estat per al programa Tothom, de Tarragona Ràdio, per “haver-se consolidat amb els anys en un espai de referència sobre la diversitat, la integració i les qüestions socials vinculades a col·lectius en risc d’exclusió o amb capacitats diverses”. També s’han concedit mencions de qualitat als programes Lideratges. La veu de la dona als negocis d’Onda Cero Catalunya i La ràdio escolta els avis de La Xarxa.

El premi al millor programa de ràdio local en aquesta edició s’ha concedit a Palau notícies de Ràdio Palau, de Palau-Solità i Plegamans, el qual es considera “un exemple de ràdio de proximitat i de periodisme en estat pur, per haver destapat amb eines periodístiques el cas crític de la Residència d’Avis Palau, que amb un alt índex de contagis i defuncions, havia imposat l’hermetisme informatiu”. En aquesta categoria s’han atorgat mencions de qualitat a l’Especial 1 any de confinament de Ràdio Igualada i l’Informatiu especial Covid de Vilassar Ràdio.

En l’apartat audiovisual, el ‘Guardó 1924’ enguany ha distingit el programa Crims de TV3, del qual es ressalta que és “una proposta audiovisual excel·lent que, tot i mostrar la cara més fosca de l’ésser humà, presenta la narració dels fets d’una forma trepidant, detallant el procés de les investigacions, la seva complexitat i les dificultats per trobar la veritat”, aconseguint que l’audiència “tingui la sensació de participar en els enigmes que la investigació planteja i en la seva resolució”.

Finalment, el jurat ha atorgat quatre mencions d’honor: a Josep M. Pallardó Carretero per la seva trajectòria divulgativa en l’àmbit musical “amb un estil propi i contundent que en el seu moment va obrir finestres a la música internacional”, especialment des de Radio Juventud i a RNE, i fins a l’actualitat; Conxita Casanovas Gou per la seva dilatada trajectòria com a periodista de cinema a Ràdio 4, en especial en el programa Va de Cine, que “li permet traslladar l’emoció de les pantalles i dels festivals a l’oient amb un més que contrastat rigor informatiu”; Jaume Serra Saguer, director SER Catalunya, com a “exemple del sobreesforç directiu que també s’ha hagut de fer durant la pandèmia en situació d’afectació directa”, i el programa Versió RAC1, per l’especial Versió Clínic amb la campanya en favor de la recerca de la Covid -19 que va recollir més de 100.000 euros.

Als 21ens Premis Ràdio Associació s’havien presentat un total de 117 candidatures, el seu rècord de participació.

El jurat estava presidit per Carles Solà i format per Assumpció Maresma, Jordi Margarit, Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, i Margarida Moles com a secretària.