El ple del Consell Comarcal del Baix Empordà va aprovar dilluns per unanimitat declarar Ràdio Liberty com a Bé Cultural d’Interès Local. La mesura busca evitar que el Ministeri per a la Transició Ecològica enderroqui les edificacions de l’antiga emissora que queden dempeus, aixecades davant de la platja de Pals en el marc la Guerra Freda.

El passat març, l’Ajuntament de Pals va comunicar al Consell Comarcal l’acord del ple pel qual se sol·licitava la declaració de les instal·lacions com a BCIL per tal de protegir-les patrimonialment. La petició es va produir perquè els municipis de menys de 5.000 habitant no tenen competències per tramitar propostes d’aquest tipus.

En paral·lel, es demana als governs català i espanyol obrir un diàleg amb el consistori en el marc de la comissió tècnica de coordinació i seguiment de la gestió sostenible de les instal·lacions de l’emissora. Amb tot plegat es vol preservar la memòria històrica i cultural de l’indret, tot elaborant un pla d’usos i gestió que han de determinar el tipus de protecció.

“Tots els grups polítics ens hem posat d’acord de seguida en que cal fer alguna cosa per preservar l’equipament que va ser tant important a nivell mundial en un temps passat”, va assenyalar Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal. “Si no protegim aquest patrimoni s’anirà difuminant el passat que és convenient que es conegui, sobretot per a les properes generacions”, reblava.

Diverses entitats que defensen la protecció de Ràdio Liberty reclamen que les instal·lacions es converteixin en un centre d’interpretació de la Guerra Freda. Actualment les instal·lacions es troben en mal estat de conservació a causa del seu abandonament.

Ràdio Liberty va ser creada pels Estats Units durant la Guerra Freda per retransmetre al bloc soviètic programes amb “missatges de pau”. L’emissora va estar activa des del 23 de març del 1959 i fins al maig del 2001, i va arribar a donar feina a prop de 200 persones. Les 13 antenes de fins a 165 metres d’alçada van ser enderrocades el març de 2006.