El director de l’edició en castellà de Le Monde Diplomatique, Ignacio Ramonet, assegura que les informacions que han publicat recentment ABC i El País sobre les eleccions de diumenge a Veneçuela estan “totalment inventades”. Segons ell, en general els mitjans espanyols intenten instaurar la idea que, si en les presidencials no guanya el candidat de l’oposició, Henrique Capriles, seria per frau electoral.

“La voluntat desestabilitzadora existeix a Veneçuela per part de l’oposició. És per això que cada cop hi ha més articles a la premsa que presenten a Capriles com un líder amb recolzament popular, quan totes les enquestes creïbles diuen el contrari, perquè això acreditaria la idea que si no guanya és producte d’una argúcia”, va assegurar la setmana passada Ramonet en una taula rodona sobre Veneçuela organitzada a Madrid per la publicació que dirigeix.

En el debat, el periodista va remarcar que Veneçuela és “l’únic país on s’ha realitzat un cop mediàtic” (l’abril del 2002), fet que segons ell ens ha de fer reflexionar sobre la “connexió” entre els poders financer i de la premsa. Ramonet considera que la tesi del frau està descartada, i en aquest sentit remarca que “mai hi ha hagut cap informe d’algun organisme internacional que posi en dubte el  sistema electoral veneçolà”, el qual assegura que “està reconegut com un dels més fiables del món”.

Segons el director de Le Monde Diplomatique, la “campanya” de la premsa espanyola contra l’actual president Hugo Chávez encaixa amb l’estratègia de sectors de l’oposició, i podria estar dissenyada per agències descentralizades i organismes d’intel·ligència dels Estats Units.

Font: La Tercera Información