Diverses organitzacions i mitjans estatals han impulsat un manifest en defensa de la llibertat d’informació davant els “intents de control polític” dels continguts periodístics amb “l’excusa de l’amenaça de les notícies falses”.

“Considerem molt perillós que els Estats procedeixin a definir legal o administrativament les nocions de mentida o notícia falsa”, alerten els impulsors d’un document que rebutja les iniciatives polítiques o legislatives “que busquen controlar els mitjans o restringir en qualsevol canal la llibertat d’informació, de manera directa o indirecta”.

Signen el manifest la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació, l’Associació Española d’Editorials de Publicacions Periòdiques, la Federació de Sindicats de Periodistes, l’Associació de Periodistes d’Investigació, eldiario.es, Público, Vozpópuli, Civio, Xataka, Fíltrala/Associated Whistleblowing Press i Maldito Bulo/Maldita.es.

Els impulsors rebutgen “rotundament” que el fenomen de les fake news –del qual es remarca que “no és nou ni atribuïble en exclusiva” a l’entorn digital– pugui “servir de coartada per controlar el lliure flux informatiu”, tant als mitjans com a la xarxa.

“Manifestem la nostra preocupació perquè, si bé els agents polítics no sempre són aliens a aquest tipus de pràctiques, precisament alguns d’ells pretenguin ara lluitar contra la desinformació amb iniciatives que poden comprometre la independència dels mitjans i la llibertat d’expressió, especialment a internet”, adverteixen.

El text també insta a totes les parts involucrades en el flux informatiu a “assumir la responsabilitat de combatre, i no promocionar, la difusió de continguts falsos”. Pel que fa als mitjans i els seus professionals, recorda que són “responsables de complir les seves obligacions ètiques” en l’exercici de les seves funcions.

Per combatre les fake news, el manifest reivindica la “transparència” tant dels poders públics i els qui es financen amb diners públics com d’organitzacions polítiques i mitjans. Igualment aposta per l’ús de tècniques de verificació de continguts i per les accions divulgatives i de formació dirigides a la ciutadania.