Una investigació periodística col·laborativa de l’ONG Forbidden Stories ha revelat que almenys 180 professionals de la informació han estat espiats amb el programa Pegasus, un software desenvolupat per l’empresa israelita de cibervigilància NSO i venut a governs de tot el món.

La Federació Internacional e Periodistes ha expressat el seu rebuig frontal als intents d’interferir en les comunicacions privades dels periodistes, als quals insta a extremar la vigilància per protegir les seves dades i dispositius electrònics. A més, demana als governs que consagrin en les respectives legislacions la inviolabilitat de les comunicacions dels professionals de la informació.

La FIP també fa una crida a la comunitat internacional perquè es puguin inspeccionar i regular totes les organitzacions que subministren productes que tenen la capacitat de soscavar les llibertats.

A banda de periodistes també amb el programar Pegasus també s’han espiat defensors dels drets humans, opositors polítics, advocats, diplomàtics o caps d’Estat, segons la investigació de Forbidden Stories, realitzada per una vuitantena de professionals de tot el món.

“El software Pegasus s’està utilitzant com un algoritme per soscavar la democràcia. Els contactes confidencials són la base fonamental del millor periodisme, el que denuncia el malbaratament, la incompetència i la corrupció”, ha assenyalat Tim Dawson, president del grup d’experts en matèria de vigilància de la FIP.

“La privacitat de les comunicacions dels periodistes, ja sigui per correu electrònic, missatgeria mòbil o telèfon, ha de ser sagrada. Permetre que els tirans, els dèspotes i els enemics de la llibertat tinguin accés a eines com Pegasus és l’equivalent en el segle XXI a destrossar impremtes i assaltar cadenes de televisió”, adverteix.

El deure de els reporters de protegir les seves fonts és la base del periodisme del qual depenen les societats lliures. Que aquesta filtració sigui possible posa de manifest els perills inherents a un programa tan potent”, apunta el secretari general de la FIP, Anthony Bellanger.

“Si els mitjans de comunicació poden obtenir un caixet d’informació tan important i detallat, és evident que també poden fer-ho aquells les intencions dels quals són menys honorables. Sense una regulació sòlida, és inevitable que dèspotes i censors accedeixin a la nostra informació més íntima”, afegeix Bellanger.

Des de Reporters sense Fronteres, a més de mostrar la indignació per les revelacions de Forbidden Stories, s’ha anunciat la intenció de demandar els seus responsables.

“NSO Group no contribueix a la ‘seguretat i estabilitat mundial’, en contra del que afirma l’empresa. Pegasus és una eina vil i repugnant, inventada per mercenaris digitals i apreciada pels ‘depredadors de la llibertat de premsa’ per utilitzar-la en la persecució de periodistes”, etziba el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

“Els tribunals dels països democràtics han de fer-se càrrec d’aquest cas especialment greu, establir els fets i castigar els responsables. RSF emprendrà accions legals en un o més països, segons els procediments que s’estan establint actualment”, afegeix.

En paral·lel, Reporters Sense Fronteres reclama als governs “una moratòria immediata sobre la venda de tecnologia de vigilància fins que s’hagin establert garanties per evitar el seu ús opressiu”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram