El Jutjat d’Instrucció ha desestimat el recurs presentat per la Fiscalia contra la sentència absolutòria de la revista El Jueves per un suposat delicte d’injúries als cossos i les forces de seguretat de l’Estat per un article sobre la Guàrdia Civil. El magistrat ha rebutjat el recurs perquè la Fiscalia no ha aportat “més argumentació” ni “altres resolucions que establissin consideracions diferents” a les ja resoltes, segons informa eldiario.es.

L’article, titulat Los juguetes rotos de la Guardia Civil, de l’extinent Luis Gonzalo Segura, es va publicar el 10 de maig de 2017 en la secció Rompan filas, i denunciava algunes situacions que es produeixen dins la Guàrdia Civil. El text estava il·lustrat amb un dibuix de Juan José Cuerda on es veia un comandament del cos menjant-se el cervell d’un altre agent.

Al març, el Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona va concloure que el text s’havia d’entendre en el “context de la denúncia social i per això, emmarcat en els drets constitucionals de llibertat d’expressió i informació”, i va arxivar la denúncia. 

Amb tot, també afirmava que expressions com que “la cúpula de la Guàrdia Civil està formada per una gran quantitat de psicòpates i feixistes” no tenien aquesta “protecció”, però considerava que no eren “gratuïtes” i guardaven “relació amb la denúncia social” de la resta de l’article, malgrat “la Constitució no reconeix el dret a l’insult”. A més, recalcava que les expressions psicòpata o feixista no són les que determinen la condemna pel delicte d’injúries i calúmnies a les institucions de l’Estat.

La Fiscalia va recórrer l’arxivament de la denúncia al considerar que tant el text com la il·lustració són constitutives d’un delicte d’injúries greus, “encara que sigui de caràcter satíric” com El Jueves.

“Entenem que dir que la cúpula de la Guàrdia Civil està formada per gran quantitat de psicòpates i feixistes no està emparat en la llibertat d’expressió ni en el dret a la informació, per tractar-se d’expressions clarament atemptatòries i desqualificatives sense més, totalment gratuïtes i que res aporten a la informació que es pretén donar, de manera que mereixen un retret penal”, assenyalava el fiscal en la providència.