Una trentena d’entitats i organitzacions membres de la plataforma Coalició ProAccés han reclamat al Govern espanyol que garanteixi el dret d’accés a la informació, el qual “es troba seriosament limitat per la suspensió dels terminis administratius” arran de la declaració de l’estat d’alarma per combatre la pandèmia del coronavirus.

“És precisament en temps de crisi quan el dret d’accés a la informació i la transparència han de ser una prioritat, doncs afavoreixen que els ciutadans coneguin les actuacions governamentals i asseguren l’adequada rendició de comptes per part de les institucions públiques, condicions indispensables per refermar la confiança la societat en els governs”, assenyalen en una carta enviada a la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias.

La Llei de transparència estableix que el termini per respondre les sol·licituds d’informació és d’un mes, ampliable un altre si la qüestió és complexa o voluminosa. Arran del Reial decret pel qual es declarava l’estat d’alarma, aquests terminis es troben en suspens.

En la missiva, les entitats demanen que es modifiqui el Reial decret per incloure expressament el dret d’accés a la informació entre les excepcions de suspensió de terminis administratius. En cas de no fer-ho, s’insta les unitats d’informació adscrites a l’Administració General de l’Estat a “respondre de forma prioritària totes aquelles sol·licituds d’informació sanitària, legal, laboral, econòmica, científica, de contractació, pressupostària, mediambiental, entre d’altres, relacionades amb la Covid-19”.

Les associacions vinculades a la Coalició Pro Accés també reclamen que es creï una pàgina web o una secció al Portal de la Transparència que reculli tota la informació relacionada amb la gestió de la pandèmia a nivell estatal, autonòmic i municipal.

A més, insten a publicar “proactivament i de forma immediata” la conformació dels comitès científics i els informes en què es basen les decisions preses pel Govern espanyol, així com tota la informació relacionada amb la contractació pública d’emergència, incloent intermediaris, beneficiaris, contractes, liquidacions, execucions, etc.

Entre la trentena d’organitzacions signants hi ha Xnet, l’Associació Ciutadania i Comunicació, la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació, la Federació de Sindicats de Periodistes, Civio, Acces Info Europa, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació i Reporters Sense Fronteres.