L’Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes (APPV) i l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) han demanat als grups parlamentaris impulsin mesures legislatives per protegir i fomentar els mitjans en valencià, a més d’incrementar la seva presència en els mèdia en general, davant la “minorització” que pateix la llengua en el sector.

Així ho van comunicar en una missiva enviada a l’octubre al president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, així com als síndics Rafael Blasco (PP), Jorge Alarte (PSPV), Margarita Sanz (EUPV) i Enric Morera (Compromís). De moment, però, cap d’ells s’ha posat en contacte amb cap de les dues associacions.

Ajudes per potenciar el valencià als mitjans privats

En concret, ambdues associacions reclamen que, en compliment del Pacte pel Valencià del 2001, es desenvolupi la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV, aprovada fa 28 anys) en el camp dels mitjans de comunicació. A més, també sol·liciten que les accions per potenciar el valencià no es limitin als mitjans públics i incloguin també els privats. En aquest cas, proposen que s’adoptin polítiques de subvencions tant a la producció com a l’ús.

A banda, APPVV i ACICOM proposen una reforma del sector audiovisual, començant per la de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) que inclogui la “valencianització” de tots els seus continguts.

En la carta enviada als grups parlamentaris, també demanen mesures per fomentar la producció audiovisual valenciana mitjançant el desplegament de recursos econòmics i organismes necessaris per enfortir el sector, i la potenciació de xarxes d’emissores públiques locals de ràdio, televisió i portals web per aprofitar sinèrgies. Juntament a això, recomanen plantejar-se la creació d’una agència valenciana de notícies en llengua pròpia.

A més, APPVV i ACICOM asseguren que cal arribar a un consens a través de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per establir un estàndard del valencià oral als mitjans públics audiovisuals.

Creació d’un observatori de mitjans

En la seva missiva, ambdues associacions tampoc obliden el tancament de TV3 al País Valencià i exigeixen “sense més dilació” un acord entre el Consell i els governs central, de Catalunya i Balears per garantir la reciprocitat televisiva.

A més, sol·liciten a les Corts que es fixin criteris jurídics i polítics que evitar la “dependència mediàtica en castellà”, establint un marc favorable per als operadors i empreses que empren el valencià, i que s’elabori un pla de la TDT per reorientar-la cap a projectes comunicatius compromesos amb la identitat cultural valenciana i la llengua.

Finalment, l’APPVV i ACICOM consideren “molt necessària” la creació d’un observatori de mitjans per a quantificar els mitjans existents, detectar febleses i potencialitats, avaluar audiències, usos i consums culturals, i plantejar estratègies. Segons asseguren, aquest observatori hauria de comptar amb el suport econòmic de la Generalitat i la col·laboració d’universitats valencianes, associacions professionals i mitjans de comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram