El Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Sindicat de la Imatge UPIFC han expressat el seu “més absolut rebuig” a la petició fiscal d’un any i mig de presó per al fotoperiodista Albert Garcia acusat “falsament” per la Policia espanyola d’atemptat contra l’autoritat. Els fets es van produir l’octubre de 2019, quan cobria a la pl. Urquinaona de Barcelona els aldarulls per la sentència del Tribunal Suprem contra el procés.

Les tres organitzacions reclamen al Ministeri de l’Interior que desautoritzi les acusacions policials contra Garcia, i exigeixen al Govern espanyol impulsi “d’una vegada per totes” la derogació de l’anomenada llei mordassa, que consideren “un instrument per limitar els drets i les llibertats civils”.

SPC, CPC i UPIFC afirmen que el cas del fotoperiodista d’El País és “absolutament inadmissible en democràcia”, de manera que impulsaran totes les iniciatives necessàries perquè se li retirin els càrrecs abans del judici.

Les tres entitats recorden que Garcia estava fotografiant la detenció d’un jove, i va acabar detingut per no atendre la instrucció policial d’allunyar-se del lloc. “L’Albert es va limitar a complir amb el seu deure professional de captar les imatges d’uns fets que en aquell moment estaven succeint a la via pública. La seva obligació era posar per davant el dret a la informació de la ciutadania perquè aquesta rebés informació del que passava al carrer en aquells moments”, defensen. “Amb la seva detenció, els agents policials només perseguien limitar un dret democràtic essencial”, afegeixen.

Fiscalia “còmplice”

Les organitzacions afirmen que la Policia addueix “uns càrrecs absolutament inexistents, com demostren abastament els vídeos que es van enregistrar de la detenció del fotoperiodista”. En aquest sentit, lamenta que la Fiscalia “hagi donat crèdit a unes acusacions policials que les imatges que hi ha desmenteixen absolutament”.

Sindicat, Col·legi i UPIFC diuen que, amb la petició d’un any i mig de presó, la Fiscalia “es fa còmplice de la vulneració del dret a la informació de la ciutadania”. Les tres entitats entenen que, quan es fixi la data del judici i comencin les sessions orals, el fiscal “s’hauria de desdir de la seva valoració dels fets i retirar l’acusació” contra l’Albert Garcia.

“En una democràcia, no es pot condemnar ningú per treballar en la garantia del dret a la informació de la ciutadania per sobre d’uns interessos particulars que opten per apartar dels llocs els testimonis incòmodes, com han de ser els i les professionals de la informació”, reblen SPC, CPC i UPIFC.