El Tribunal General de la Unió Europa ha rebut recursos dels governs espanyol, català, basc, gallec i navarrès contra la decisió de la Comissió Europea de declarar il·legals els ajuts que l’Estat va concedir per estendre la xarxa de TDT a zones remotes i menys urbanitzades. Així ho han assegurat fonts del Tribunal a l’agència Efe.

La CE havia donat quatre mesos perquè es recuperessin els 236 milions d’euros concedits en subvencions a les plataformes de televisió digital terrestre. Ara, la Cort podria trigar mesos en pronunciar-se i, si ratifiqués el posicionament de la Comissió, la sentència es podria recórrer en cassació davant el Tribunal de Justícia de la UE.

La Comissió entén que el Govern va afavorir la tecnologia digital terrestre en detriment d’altres com el satèl·lit, el cable o internet, que en altres estats europeus sí han participat de les licitacions públiques. La denúncia la va presentar l’empresa de satèl·lits Astra i una operadora de Castella-la Manxa.

L’Estat va transferir les subvencions a les diferents comunitats autònomes, que van ser les que van posar en marxa els concursos per adjudicar els diners. La petició de Brussel·les no especifica les operadores, ja que Espanya no va facilitar de forma exhaustiva la informació, cosa que ha de fer abans de dos mesos amb el detall de la quantitat rebuda.

Amb tot, la principal beneficiada va ser Abertis, a banda de petites xarxes locals (a Catalunya, CCTI). Per territoris, Catalunya va rebre 52,3 milions d’euros (la més beneficiada pels ajuts); el País Valencià, 16,6 milions, i les Illes Balears, 3,2 milions.