L’organització no governamental ha posat en marxa el web WeFightCensorship (lluitem contra la censura), on publicarà continguts censurats, prohibits o que hagin suposat represàlies per als seus autors. Amb aquesta nova eina, Reporters sense Fronteres (RSF) pretén “lluitar contra les iniciatives de governs i altres actors que no respecten la llibertat d’informació”, la qual consideren “essencial per vigilar que totes les demés siguin també respectades”, en paraules del seu secretari general, Christophe Deloire.

Així doncs, l’objectiu de WeFightCensorship és “explotar l’anomenat ‘efecte Streisand’, segons el qual, quant major és un intent de censura d’un contingut a internet, major acaba sent la seva circulació a la xarxa”, explica Deloire.

Un comitè editorial analitzarà els continguts

Periodistes i internautes podran enviar de manera anònima i segura a RSF continguts omesos, retallats o prohibits (articles, vídeos, arxius de so, fotografies, etc.). Abans de penjar els documents, aquests seran analitzats per un comitè editorial, que s’assegurarà que la informació sigui veraç i hi afegirà el context necessari per fer-los més intel·ligibles per als usuaris. A més, es crearan versions mirall del web per evitar els intents de bloquejar-la o filtrar-la.

El web està en anglès i francès, però els documents els publicaran en la llengua original. A més, inclou eines, els consells i elements tècnics per mostrar com esquivar la censura i conservar l’anonimat a internet.

Amb WeFightCensorship, la creació del qual ja es va anunciar al juliol, l’organització vol completar les seves activitats de vigilància, promoció, assistència i defensa de la llibertat d’informació.