Facebook, Google i Tumblr han retirat 14 continguts d’internet que incitiaven a l’anorèxia i la bulímia arran d’una petició feta al juliol pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

En total, l’ens regulador va demanar la retirada de deu perfils de xarxes socials i sis blogs. Facebook ha retirat vuit dels nou perfils denunciats; Google ha suprimit els cinc blogs denunciats, i Tumblr un. Per la seva part, Automattic encara manté el blog denunciat pel CAC.

El CAC reclama una regulació “més estricta” per garantir la retirada de continguts a internet contraris a la llei.

L’actuació del Consell es va iniciar arran d’una sèrie de queixes presentades per l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB). Per al CAC, els continguts denunciats incitaven a l’anorèxia i la bulímia o impulsaven la creació d’una identitat grupal favorable als trastorns alimentaris.

En la seva anàlisi, l’ens regulador va constatar que l’intercanvi de continguts de risc en relació amb l’anorèxia i la bulímia es desenvolupa, també, en l’àmbit de les xarxes privades: grups tancats de xarxes com Facebook o de missatgeria com WhatsApp.

L’informe del CAC va detectar dos tipus de continguts de risc. Per una banda, la presència d’elements susceptibles d’incitar a pràctiques contràries a la salut, que apareixien en 14 casos: la presència de dietes hipocalòriques i conductes purgatives (12), les conductes autolesives o suïcides (6) i la recomanació d’ingesta de medicaments (1) o de drogues (1).

Per l’altra, es va detectar la presència d’elements que promovien la creació d’una identitat grupal entorn d’un model corporal que s’identifica amb trastorns alimentaris (15 referències). En aquest marc conceptual, hi havia textos de suport a les pràctiques proana i promia (13), discursos positius en relació amb els trastorns alimentaris (9), recomanacions d’estratègies per ocultar el trastorn (7) o l’organització de curses d’aprimament, anomenades “curses de quilos” (5).

L’informe del CAC va concloure que internet i les xarxes socials poden actuar com un espai que facilita la creació de comunitats de persones que afirmen tenir un mateix objectiu comú en l’àmbit dels paràmetres estètics del cos i que es reconeixen en les seves experiències vitals (la lluita contra el desig de menjar, el vòmit, l’ocultació del trastorn) mitjançant un llenguatge propi (“princesa”, “las amigas Ana y Mia”).