YouTube, SlideShare i Yumpu han retirat vuit continguts d’internet (sis vídeos i dues presentacions) que promovien les relacions sexuals amb infants i un discurs normalitzador de la pedofília, arran de la petició feta pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Al setembre, el CAC va denunciar davant la Fiscalia de Menors de Barcelona 18 continguts i en paral·lel es va adreçar a les empreses proveïdores perquè els retiressin de manera immediata.

L’ens regulador explica que alguns dels continguts, que tenien el format de manual, donaven consells pràctics per practicar la pedofília, com ara l’edat mínima dels infants, els procediments d’actuació i els llocs idonis on es poden trobar menors sense risc de ser detectats.

Quan es va presentar la denúncia, el president del Consell, Roger Loppacher, va afirmar que es tractava de continguts “especialment greus, totalment rebutjables i inacceptables”, i va mostrar la seva preocupació pel fet que “internet, que és un entorn que no està tan regulat com els mitjans tradicionals, sigui aprofitat per determinades persones per difondre continguts perjudicials per a la salut i la seguretat de les persones, especialment dels menors”.

Loppacher considera que “cal donar el missatge que a la xarxa no tot s’hi val”, i reclama “previsions normatives més concretes i estrictes” perquè quan els reguladors detectin continguts “clarament il·lícits” en puguin ordenar la retirada immediata.

Des del 2015, quan el CAC va iniciar les actuacions en l’àmbit d’internet, les seves gestions realitzades amb les empreses proveïdores han permès la retirada de 34 continguts denunciats per ser perjudicials per als usuaris, especialment per als menors.

Tres tipus de continguts

L’Anàlisi de la presència a internet de continguts en relació a la pedofília del CAC identifica tres tipologies de continguts. Per una banda hi ha els que promouen directament mantenir relacions sexuals amb infants. Majoritàriament es presenten en forma de guia o manual i expliciten el seu propòsit de facilitar consells a tal efecte; qüestionen el dany psicològic i emocional que causa als infants; ho plantegen com a quelcom beneficiós per als menors; aporten consells per aconseguir trobar una víctima de manera segura; detallen els procediments a seguir per mantenir relacions sexuals amb infants, i insten a difondre la pràctica pedòfila.

Un segon tipus de continguts detectats a internet són els que promouen un discurs normalitzador a favorable a la pedofília. Aquest discurs es caracteritza per reivindicar el dret a practicar la pedofília; comparar-la amb activismes com els drets del col·lectiu LGBTI; desvincular la pedofília de la pederàstia; defensar-la com a orientació sexual lícita, o denunciar la discriminació envers les persones pedòfiles.

La tercera tipologia són les referències a continguts favorables a la pedofília i/o que promouen mantenir relacions sexuals amb infants. Es tracta de vídeos de YouTube on els autors manifesten posicionaments diversos respecte els continguts que referencien; majoritàriament expliciten una voluntat d’entretenir i informar sobre l’existència d’aquestes guies o manuals, i en alguns casos adopten posicions obertament contràries a la pedofília o a la pederàstia. Tot i així, el CAC remarca que, amb independència de la voluntat manifestada pels seus autors, els vídeos aporten diferents informacions que faciliten l’accés a les esmentades guies.

Com a annex de l’informe del CAC es va publicar Eines de prevenció per protegir els infants i els adolescents, elaborat per la Fundació Vicki Bernadet amb la col·laboració de l’associació Mans Petites, les quals treballen en l’àmbit de la defensa dels menors pel que fa als abusos sexuals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram