La setmana passada, el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) va denunciar la “censura flagrant” que hi ha a IB3 i la “ingerència política en les notícies en favor del Govern en general i a favor del PP en particular”.

La denúncia venia acompanyada amb més d’una vintena d’exemples recollits en els informatius pels mateixos treballadors des de finals de gener: vetos a veus crítiques, suggerències de no fer preguntes impertinents al Govern, prioritzar notícies sobre societat i “poc molestes” per a l’Executiu. Segons el sindicat, els temes sensibles objecte de manipulació són la llengua, la sanitat, les protestes i les retallades.

Segons l’SPIB, la “pressió” que s’exerceix sobre els treballadors “fa que no puguin redactar les notícies tal i com ho farien” des d’un punt de vista professional. En aquest sentit, asseguren que els periodistes viuen “sota la por de desobeir i ser, conseqüentment, traslladats de lloc de feina, de centre de treball o acomiadats”.

Resposta per partida doble

La direcció de l’ens públic va rebutjar immediatament les acusacions i va acusar al sindicat de “manca d’ètica i responsabilitat” per no defensar “totes les parts” i basar-se només en “opinions individuals”. A més, va considerar “inacceptable” que es creïn “sospites infundades, crítiques gratuïtes i actituds de persecució”.

A banda, aquesta mateixa setmana, un suposat grup de periodistes de la redacció d’informatius d’IB3 televisió ha enviat un comunicat anònim que segueix la línia de la direcció, assegurant que els “entristeix profundament” que la cadena sigui “diana constant dels dards” en forma de crítica sistemàtica, i es queixen de les “crítiques cruels” d’uns “pocs” companys del gremi.

Davant la denúncia del Sindicat, aquests periodistes defensen la tasca dels informatius de la televisió pública, i retreuen a l’organització que no hagi comptat amb l’opinió d’una àmplia majoria de la redacció (l’SPIB té més de 400 afiliats i és majoritari a tots els mitjans de les Illes).

En el comunicat, el grup de redactors anònims assenyala que, si no estan d’acord amb una decisió editorial, es parla i s’intenta arribar a un acord, tot i que els editors tenen la darrera paraula. Això, remarquen, passa a IB3 i a tots els mitjans de comunicació, on des de dalt de tot es marca la línia editorial.

La rèplica sí surt a IB3

Aquest discurs justificant la direcció de l’ens va quedar en entredit quan, en els informatius de la televisió pública, aquest dimecres es va fer una notícia sobre la rèplica d’aquest grup de periodistes anònims sense que s’hagi realitzat cap peça sobre la denúncia prèvia del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram