El Senat ha aprovat l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constitució Espanyola, però amb algunes modificacions respecte al text presentat inicialment pel Govern de Mariano Rajoy. La principal, que s’ha eliminat l’apartat pel qual s’haurien intervingut TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies per garantir “la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial; així com el coneixement i respecte dels valors i principis continguts en la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”.

El PSOE havia presentat una esmena que demanava retirar la menció als mitjans públics de la Generalitat; d’entrada el PP ho ha rebutjat, però a canvi ha proposat que en lloc de quedar sota control del Govern espanyol ho fessin d’una comissió del Senat i la Junta Electoral Central. Els socialistes s’hi han negat i, quan semblava que tot quedaria igual, finalment els populars han acceptat la primera esmena que deixava els mitjans fora de l’aplicació del 155.

Aquest divendres al matí, els treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN havien presentat al Senat una petició conjunta perquè es rebutgés la seva intervenció, una mesura que havia generat un fort rebuig tant des dels mateixos mitjans de la Generalitat com des d’organitzacions periodístiques i altres mitjans. 

Tot i així, el text aprovat pel Senat encara podria afectar els mitjans públics, ja que preveu que es pugui nomenar o cessar qualsevol càrrec de la Generalitat i dels organismes, ens i entitats vinculades o dependents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram