Reporters Sense Fronteres posarà en marxa el 18 de juliol el Digital Security Lab, un laboratori per ajudar en la lluita contra l’amenaça del ciberespionatge als periodistes. El seu llançament es produirà en el primer aniversari de la publicació de la investigació de l’ONG Forbidden Stories, que va revelar que almenys 180 professionals de la informació havien estat espiats amb el software Pegasus.

Amb seu a Berlín, el Digital Security Lab neix amb la finalitat de desenvolupar anàlisis avançades sobre dispositius de periodistes que sospitin ser objecte d’espionatge digital.

“L’ús de ciberatacs és infame i insidiós”, afirma Christophe Deloire, secretari general de RSF. “Els periodistes són objectius predilectes d’aquestes agressions invisibles: Reporters Sense Fronteres no els deixarà sols davant dels mercenaris digitals, depredadors de la llibertat de premsa”, subratlla.

“L’escàndol Pegasus ha demostrat que les amenaces contra el periodisme són desgraciadament reals”, apunta Christian Mihr, director de la secció de RSF a Alemanya. “Amb el Digital Security Lab, RSF respon a les nombroses demandes d’ajuda que rebem per part de periodistes a tot el món, que temen haver estat espiats o haver estat el blanc d’altres formes de ciberatacs”.

Reporters Sense Fronteres explica que qualsevol periodista pot sol·licitar els serveis del Digital Security Lab si sospita que els seus dispositius han pogut ser espiats per causes relacionades amb la seva tasca informativa. El laboratori compta amb un equip de tres experts que s’encarregarà d’examinar els dispositius per buscar qualsevol rastre de software d’espionatge.

RSF indica que hi ha diversos senyals que haurien d’alertar els periodistes, com ara els intents sofisticats de phishing (missatges sospitosos amb vincles maliciosos), la filtració inexplicable d’informacions pròpies, o l’adopció de mesures repressives per part d’estat autoritaris.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram