Coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, Reporters sense Fronteres (RsF) ha fet pública una nova llista de “depredadors de la llibertat d’informació”, la qual inclou 39 presidents, polítics, líders religiosos, milícies i membres del crim organitzat que “censuren, empresonen, rapten, torturen i maten tot tipus d’informadors”, i als quals titlla de “poderosos, perillosos i violents”.

En la nova llista de “depredadors” hi ha cinc altes i quatre baixes respecte la de fa un any. Entre aquestes destaca la d’ETA, que des de que es va començar a fer el llistat l’any 2001 no hi havia faltat. RsF justifica la decisió perquè, des de que va anunciar el “cessament definitiu de la lluita armada” el 2011, l’organització no ha tornat a cometre atemptats contra periodistes o mitjans de comunicació.

“Naturalment Reporters sense Fronteres no oblida els periodistes assassinats o agredits per ETA i segueix demanant que es faci justícia pels crims comesos”, assegura l’ONG, que adverteix que seguirà “vigilant i molt atenta davant el mínim indici d’amenaça contra la llibertat d’informació atribuït a ETA”.

A més, d’ETA, Reporters sense Frontees ha retirat del llistat l’anterior ministre d’Informació i Telecomunicacions de Somàlia, Abdulkadir Hussein Mohamed; el president de Birmània, Thein Sein, i les forces de seguretat de Hamas i l’Autoritat Palestina.

En canvi, hi entren el president xinès, Xi Jinping; el grup jihadista Jabhat Al-Nusra de Síria; els Germans Musulmans d’Egipte; els grups armats de Balutxistan, a Pakistan, i els grups extremistes de Maldives.