El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, juntament amb l’entitat Obertament, van presentar aquest dilluns el document Recomanacions sobre el tractament de la salut mental als mitjans audiovisuals. El treball té per objectiu que els mitjans, en el desenvolupament de la seva activitat, “ajudin a informar sobre aquests trastorns de forma més acurada, correcta i sensible, i contribueixin a evitar els estereotips relacionats”.

“Hem de treballar tots plegats perquè a les produccions audiovisuals i en els mitjans de comunicació no hi hagi cap element que accentuï l’estigma cap a les persones amb malalties mentals”, va manifestar el conseller de Salut, Boi Ruiz, durant la presentació del document.

“Els mitjans de comunicació poden ser una eina molt útil en la normalització dels trastorns mentals, ajudant a combatre estereotips”, va assenyalar al respecte el president del CAC, Roger Loppacher.

Per la seva part, el president d’Obertament, Xavier Trabado, va destacat que “l’estigma dificulta els processos de recuperació de la persona afectada i del seu entorn”, i va remarcar que els mitjans “són el gran aliat de cara a lluitar contra aquest estigma”.

Evitar titulars alarmants

El dossier, a més d’explicar les tres característiques que defineixen els problemes de salut mental, identifica alguns tractaments inadequats sobre el tema en els mitjans, com ara considerar-los infreqüents o aïllats; referir-se a les persones afectades com a violentes, perilloses o imprevisibles; tractar-les amb compassió i paternalisme, i confondre trastorn mental amb discapacitat psíquica o demència. També es considera incorrecte parlar de persones incapacitades i de trastorns que són incurables, així com del tractament farmacològic com l’única via de recuperació.

Pel que fa a les expressions adequades per referir-se a aquesta qüestió, el document mostra algunes de les formes incorrectes a evitar i les que serien preferibles utilitzar i el per què. Per exemple, es demana evitar titulars alarmants o morbosos que incloguin la salut mental de forma gratuïta per captar l’atenció, de manera que només s’esmenti quan sigui imprescindible per entendre correctament una notícia i sempre de forma contextualitzada.

A més, les recomanacions generals es concreten per a programes informatius, documentals, reportatges en profunditat i obres de ficció.

El document, emmarcat en el conveni de col·laboració signat l’abril de 2014 entre Salut i el CAC, s’ha elaborat consultant prop d’una trentena d’entitats i associacions relacionades amb l’àmbit de la salut mental i amb la comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram