El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya han editat el document Guia per als mitjans audiovisuals d’aspectes sanitaris relacionats amb la seguretat del pacients, amb el qual volen fomentar “la transmissió d’informació interessant, de qualitat i alineada amb les bones pràctiques en aquest àmbit”. El treball recull un seguit de recomanacions en diferents temàtiques sobre la qüestió orientades tant a la producció de continguts informatius com d’obres de ficció.

La publicació de la nova guia es produeix en el marc del conveni de col·laboració entre Salut i el CAC, signat l’abril de 2014, i s’afegeix a les recomanacions sobre el tractament mediàtic de la salut mental, i sobre l’anorèxia i la bulímia, publicades l’any passat.

Pel que fa a les recomanacions generals en continguts informatius, el document convida els mitjans a diversificar les fonts d’informació en matèria de seguretat dels pacients per evitar crear estereotips, així com demanar assessorament a persones acreditades en aquest tema, tant de l’àmbit institucional com de l’àmbit sanitari o social. La guia també recomana fomentar la formació periodística en la matèria; evitar el sensacionalisme i la morbositat (per exemple eludint la difusió de primers plans de lesions), i fomentar la diversificació temàtica tot defugint la focalització únicament en el discurs catastrofista.

Quant a les obres de ficció, la guia recomana fomentar la presa correcta de medicaments i evitar estereotips relacionats amb la medicació, per exemple no mostrant personatges en prenguin per iniciativa pròpia. També demana fomentar bones pràctiques en la visita al metge; anima a generar escenes on el pacient l’expliqui amb detall tota la informació clínica, i pel que fa a les proves clíniques es considera important que els personatges que interpretin professionals sanitaris utilitzin un llenguatge senzill i entenedor.

A més, es creu convenient evitar imatges en que es porti menjar de l’exterior als pacients ingressats i fomentar-ne aquelles en què apareguin professionals realitzant una correcta higiene de mans amb dispensadors de sabó o de preparats de base alcohòlica.

Per últim, el document inclou consells al respecte sobre grups de població específics: gent gran, dones embarassades, lactants, infants i persones d’altres cultures. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram