El Jutjat Mercantil número 1 de Palma que porta el procediment concursal de la Ràdio i Televisió de Mallorca (RTVM), que va tancar el desembre del 2011, té previst subhastar properament el seu arxiu d’imatges i so entre les candidatures interessades.

Per evitar que caigui en mans privades, el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB) ha iniciat una campanya a internet on demana a la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, que trobi “immediatament” una solució perquè s’asseguri el manteniment, la protecció i el lliure accés a l’arxiu audiovisual de RTVM. El Sindicat proposa que es faci a través de l’Arxiu del So i de la Imatge del mateix Consell, o mitjançant un acord amb IB3 o la Universitat de les Illes Balears.

L’SPIB considera que, el procediment concursal pel qual s’ha de realitzar la subhasta, no ha de ser un impediment perquè l’arxiu audiovisual de la radiotelevisió segueixi sent de titularitat pública si el Consell “té voluntat perquè així sigui”. En aquest sentit, insta l’administració insular a trobar una solució que respongui a l’interés general “sense malbaratar més recursos públics”.

Per al Sindicat, l’arxiu audiovisual “no pot ser subhastat sense més condicions”, i defensa que ha de ser de lliure accés per a la ciutadania perquè és un arxiu públic “pagat amb doblers de tots”, testimoni de la història de Mallorca, el qual conté material d’altres productores i televisions locals que es van integrar a RTVM.