La fotografia d’una mare abraçada al seu fill després de caure a l’aigua a la costa de l’illa grega de Lesbos, de la sèrie Arribant al paradís, realitzada pel gramenenc Samuel Aranda i publicada al diari Ara el 21 d’octubre, ha guanyat el Premi Ortega y Gasset al millor treball de fotoperiodisme. El jurat del guardó ha ressaltat “la força i el dramatisme d’una imatge que representa el drama dels refugiats que intenten creuar el Mediterrani”.

En la 33a edició dels remodelats guardons també s’ha distingit el reportatge La dama de la laguna azul versus la laguna negra, de Joseph Zárate Salazar, publicat a la revista peruana Etiqueta Verde (premi al millor text periodístic); Desaparecidos, de Lilia Saúl i Ginna Morelo, publicat a El Universal de Mèxic i El Tiempo de Colòmbia (millor treball multimèdia), i el periodista polonès Adam Michnik, fundador i director del diari Gazeta Wyborcza (premi a la trajectòria professional).

En la modalitat de treball multimèdia, el jurat ha fet una menció especial a Connecting África, d’Ángelo Attanasio, publicat per El Periódico de Catalunya.

Cadascuna de les categories està dotada amb 15.000 euros.

La cerimònia de lliurament dels 33ens Premis Ortega y Gasset tindrà lloc el 5 de maig al Palau Cibeles de Madrid, en una cerimònia on es commemorarà el 40è aniversari del diari El País, convocant dels guardons.