La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha decidit multar els grups Zeta i Prisa en entendre que la seva aliança de comercialització conjunta inclouen “certes restriccions innecessàries” per al desenvolupament competitiu de l’acord, com ara la coordinació entre les parts per fixar els preus de venda conjunts i individuals.

Segons l’organisme estatal, aquest és un comportament “apte per distorsionar” les condicions de competència del mercat. A més, l’acord entre ambdós grups inclou l’obligació per als clients d’inserir publicitat a El País i El Periódico, o en el cas esportiu a As i Sport.

Per aquest motiu,la CNC multa amb 478.611 euros el grup Prisa i les seves filials Ediciones El País, Grupo Empresarial de Medios Impresos, Promotora General de Revistas i Box News Publicidad. A més, sanciona amb 75.931 euros el grup Zeta i la seva filial Ediciones Primera Plana. A banda, Competència insta els dos grups a eliminar les clàusules anticompetetitives de l’acord o la seva totalitat.

Els dos grups de comunicació es mostren en desacord amb la resolució, motiu pel qual han presentat un recurs davant l’Audiència Nacional. En concret, no entenen per què la CNC va rebutjar la seva sol·licitud de terminació convencional quan se’ls va obrir l’expedient sancionador, mentre que a altres competidors (Vocento i Godó) en procediments semblants sí se la van acceptar.

Les conductes analitzades per Competència tenen el seu origen el 2002, amb una aliança que afecta la comercialització d’espais publicitaris als suplements dominicals d’El País i El Periódico. Després, a finals del 2009, l’acord es va estendre als dos diaris i a l’As i l’Sport.