La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha decidit sancionar l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE), l’Associació Espanyola de Premsa Gratuïta (AEPG) i l’Associació Federativa d’Empreses de Clipping (AFEC) per desenvolupar dues pràctiques prohibides en la legislació de defensa de la competència.

En primer lloc, ha sancionat l’AEDE amb 225.000 euros per haver recomanat als seus associats unificar la seva política de comercialització quant als drets de propietat intel·lectual de les recopilacions periòdiques de premsa. La normativa permet dues opcions per comercialitzar aquests drets, i la CNC acusa l’AEDE d’haver-ne recomanat als associats a seguir-ne una de forma unànime (oposar-se a la reproducció dels articles i només permetre’n la reproducció mitjançant autorització expressa), coordinant així les estratègies comercials dels editors en aquest mercat.

La segona causa anticompetitiva, per la qual es sanciona les tres associacions, és per haver recomanat als respectius associats que unifiquessin les condicions comercials en l’adquisició de drets de propietat intel·lectual. Competència argumenta que el fet es va veure reflectit en l’elaboració d’un conveni marc que establia l’estructura de tarifes, els dos nivells de preus i altres condicions comercials. Per la CNC, unificar aquests paràmetres suposa una “distorsió important” a la competència del mercat, i per això sanciona l’AEDE i l’AFEC amb 50.000 euros cadascuna pel disseny del conveni, i amb l’AEPG amb 10.000 euros per la seva “participació passiva” en aquest.

Resolució “arbitrària i injusta”

L’Associació d’Editors ha mostrat el seu “enèrgic rebuig” a la resolució, que ha qualificat d’“arbitrària i injusta”, i ja ha anunciat que demanarà la seva suspensió cautelar de la resolució i que presentarà un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional.

Els editors de diaris neguen haver realitzat cap recomanació als seus associats, i asseguren que es van limitar a analitzar i debatre entre ells sobre els pros i els contres de la Llei de propietat intel·lectual del 2006 amb el “màxim respecte” a la defensa de la competència. Així, consideren que l’anàlisi i el debat no suposa una infracció, sinó que és una pràctica habitual en qualsevol associació empresarial.

Pel que fa a la segona sanció, l’AEDE diu que els arguments de la Comissió són “radicalment falsos”, i que es basen en “interpretacions inexactes i arbitràries” que van en contra “tant de la realitat com de l’esperit i la lletra de la pròpia Llei”.

Els editors subratllen que en cap moment i sota cap circumstància han acordat entre els seus associats o amb altres associacions pactar preus per a l’explotació comercial dels seus continguts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram