L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha sancionat la productora de concursos de televisió Portal Mix per cometre “diverses infraccions” en matèria de consum. Les multes, dues greus i una de lleu, ascendeixen a 14.500 euros, i l’empresa haurà de retornar 308,37 euros a un dels usuaris afectats per les “pràctiques abusives”.

Amb aquesta actuació, l’Agència vol “garantir millor els drets dels consumidors i evitar que aquestes pràctiques es tornin a repetir”. En un comunicat emès aquest divendres, l’ACC remarca que té oberts expedients sancionadors a altres empreses proveïdores de concursos de televisió amb diferents infraccions, però aquesta és la primera sanció amb l’accessòria de publicitat (que atorga a l’administració la potestat de fer-la pública) i amb l’obligació del retorn del preu de les trucades.

Una de les sancions imposada és pel concurs Buenas noches y buena suerte, emès a Antena 3, perquè la companyia exigia el pagament de serveis que no havien estat sol·licitats pels consumidors. Segons l’ACC, Portal Mix “no ha pogut demostrar que s’hagin realitzat 213 trucades, amb segons de diferència, al servei premium 905 445 440”.

El càrrec més elevat, amb una multa de 8.000 euros, és per incloure clàusules abusives en les bases dels concursos. Concretament, als espais Noche de suerte i Día de suerte, vistos en les emissions analògiques de Telecinco; Telecinco, dígame?, en la emissió digital de la mateixa cadena; i a l’ esmentat Buenas noches y buena suerte, d’Antena 3.

Segons explica l’ACC, en les bases dels concursos, Portal Mix es reserva el dret de retirar o canviar la promoció o oferir premis alternatius a discreció de l’empresa, i es limiten els drets dels consumidors a la intimitat i la pròpia imatge, ja que la productora podrà fer ús del nom, imatge i comentaris de la persona guanyadora amb finalitats de màrqueting, promoció o publicitat del concurs sense cap advertència al guanyador i sense cap tipus de remuneració.

L’expedient sancionador a Portal Mix té l’origen en una denúncia d’un veí de Cerdanyola del Vallès que, l’octubre del 2006, es va trobar una factura telefònica amb 218 trucades a un telèfon que començava per 905 i que ell deia que mai havia fet.

Amb tot, l’Agència assenyala que ha rebut diverses reclamacions contra aquesta i altres empreses proveïdores de concursos de televisió basades en l’ús de telèfons amb prefix 905 i SMS premium.

Porta Mix va recórrer la sanció, però el Jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona va dictar sentència el passat 18 d’octubre de 2010, no admetent el recurs i mantenint les multes imposades.