El projecte Hasta que la tierra aguante, de Santi Donaire, ha guanyat la tercera edició de la Beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes, impulsada per la Fundació Photographic Social Vision i dotada amb 8.000 euros.

La proposta guanyadora investiga les conseqüències de l’agricultura i la ramaderia intensives a Espanya. Donaire tindrà nou mesos per realitzar el treball becat. El fotoperiodista de Jaén comptarà amb l’assessorament d’un tutor. Per la seva part, Photographic Social Vision s’encarregarà de comissariar, editar i produir una exposició amb el treball guanyador.

Hasta que la tierra aguante, és un projecte tan ambiciós com pertinent, que abasta assumptes tan urgents com el canvi climàtic, l’Espanya buidada, l’absoluta precarietat de molts dels treballadors del camp que malviuen amb sous de misèria en condicions insuportables, la falta d’aigua, l’esgotament dels terrenys o la contaminació ambiental”, destaca el jurat.

“Amb una documentació exhaustiva i un plantejament coherent, Santi Donaire ens proposa un viatge per aquestes macroexplotacions desbocades, que ens obliguen a plantejar-nos, com a individus i com a societat si ens podem permetre aquest model d’alimentació, tant per la manera de produir aquests aliments com per la responsabilitat que tots, com a consumidors, tenim”, afegeix el veredicte.

En aquesta edició de la beca s’havien presentat 41 projectes. Els finalistes han estat: Sergi Rugrand amb Desertores del ‘arao’. De Quinquis a mercheros, la etnia de los invisibles; Adra Pallón amb Generación perdida. Entre dos crisis sociales; Marius Ionut Scarlata amb La gran unión: materiales para construir una imagen; Natalia Lázaro Prevost amb Locas. Una investigación visual sobre la representación de la salud mental en España, i Bruna Casas amb Talassa. Dones a un mar que s’apaga.

El jurat estava format pel fotoperiodista Edu Ponces; la fotògrafa Imma Cortés; el periodista i documentalista Karlos Zurutuza; el fotògraf i editor gràfic Rafa Badia, i la fotògrafa Sofía Moro.