L’Ajuntament de Sarajevo ha nomenat el fotoperiodista Jordi Pujol Puente (Barcelona, 1967 – Sarajevo, 1992) ciutadà d’honor de Sarajevo a títol pòstum. Pujol, que tenia 25 anys i col·laborava amb el diari Avui i l’agència Associated Press, va morir el 17 de maig de 1992 en esclatar una granada al pas del vehicle en què es desplaçava a Sarajevo.

Pujol va ser el primer periodista que va morir en la guerra de Bòsnia. Als 25 anys, el fotògraf català va arribar a Sarajevo des de Belgrad enviat pel diari Avui. En el mateix atac, el fotoperiodista David Brauchli va resultar ferit, però a diferència de Pujol portava l’armilla antibales.

Aquest reconeixement s’atorga anualment el 6 d’abril, Dia de Sarajevo, a una persona estrangera pel seu suport a la ciutat i al desenvolupament de les seves relacions internacionals, així com per la defensa de la solidaritat, la democràcia, l’humanisme i la tolerància.

Fa tres anys, l’aleshores conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i el delegat del Govern als Balcans, Eric Hauck, van homenatjar Jordi Pujol Puente.

El fotoperiodista és el quart català que rep aquesta distinció. Abans l’havien rebut l’expresident de la Generalitat i exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall (2008); el tenista Juan Maria Tintoré (2009), i l’exdirector general de Cooperació al Desenvolupament Manel Vila (2015).