Des de la seva irrupció, Societat Civil Catalana ha criticat amb vehemència les actuacions del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. El darrer episodi ha estat l’elaboració d’un informe on denuncia els “dèficits de transparència” i els “comportaments clarament tendenciosos” de l’ens regulador, els quals al seu entendre “evidencien” el paper del CAC com a “legitimador” en lloc de “vigilant” dels mitjans públics catalans i la seva “connivència” amb els grups parlamentaris de CiU i ERC.

El document ha estat enviat a la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la secció d’estructura i polítiques de comunicació de l’Associació Espanyola d’Investigació de la Comunicació (AE-IC), la secció espanyola de la Unió Llatina d’Economia Política de la Informació, la Comunicació i la Cultura (ULEPICC-Espanya), la Socetat Catalana de Comunicació i els grups polítics del Parlament de Catalunya.

En la carta que acompanya l’informe, SCC trasllada la seva “preocupació per la deriva progovernamental” del CAC i “alerta sobre el desprestigi que això implica, no només per al propi regulador, sinó per a les institucions catalanes en el seu conjunt”.

‘L’endemà’ i El Punt Avui TV

El document, elaborat per l’Observatori de Qualitat Democràtica, creat recentment per Societat Civil Catalana, extreu les conclusions esmentades arran de dues actuacions concretes.

Per una banda, la denúncia de l’entitat per la “manca de pluralitat” de TV3 arran de l’emissió del documental L’endemà, d’Isona Passola, on instava l’ens a sol·licitar una rectificació a la cadena pública i que aquesta produís i emetés en horari de màxima audiència un treball de signe contrari. 

El CAC va respondre per carta el seu president, Josep Ramon Bosch, indicant que el film és un “documental de tesi” que defensa la independència de Catalunya, però que “això no vol dir que TV3 la defensi”, i va detallar una relació de programes emesos per la cadena pública on “es dóna veu a ciutadans, a autors de llibres i a comentaristes que es mostren contraris a la independència”. 

SCC entén que l’ens regulador “assumeix sense més” la versió de Televisió de Catalunya, i reclama un acord formal del ple sobre la queixa presentada (cal recordar que el ple del CAC va aprovar un acord sobre la queixa presentada pel PP per l’emissió de L’endemà).

El segon fet abordat en el document és l’expedient sancionador obert a El Punt Avui TV per un possible incompliment de la concessió, el qual finalment es va arxivar perquè durant el procés es va modificar el concepte de producció pròpia en la normativa audiovisual catalana.

SCC denuncia que el CAC no va fer públic l’acord sobre l’expedient incoat a El Punt Avui TV, però sí va publicar “d’amagat” el de l’arxivament, cosa que segons ells va evitar que tingués transcendència pública (malgrat en aquest portal sí ens en vam fer ressò).

Per a Societat Civil Catalana, el Consell de l’Audiovisual ha actuat d’aquesta manera per “emparar a mitjans clarament afins a la causa secessionista”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram