El Jutjat Social número 21 de Madrid considera provada l’existència d’una relació de feina irregular entre El País i els seus becaris fa poc més d’un any. La resolució apunta que els becaris realitzaven tasques de responsabilitat fora del seu estatus que si no fessin ells haurien de ser realitzades per treballadors, segons informa el digital VozPópuli.

La demanda la va interposar la Tresoreria General de la Seguretat Social i s’hi va afegir d’ofici el comitè d’empresa d’El País, que el juny del 2011 va denunciar el cas després que la direcció rebutgés canviar les condicions de treball dels becaris, que cobraven entre 700 i 800 euros, i feien torns de nit i de cap de setmana sense supervisió.

L’abril de l’any passat, la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) va decidir multar el diari amb 160.000 euros per aquest motiu. L’empresa va donar d’alta a la Seguretat Social els becaris i actualment ja no poden realitzar segons quines feines, ni viatjar, ni fer torns de nit, ni treballar els caps de setmana, entre d’altres.

Els becaris pertanyien al Màster de Periodisme UAM-El País, pel qual els estudiants pagaven prop de 12.000 euros, i que després d’un any teòric desenvolupaven pràctiques als mitjans de Prisa. Arran de la sanció, els responsables del màster van modificar les condicions perquè la formació fos de dos anys i integrés les pràctiques com a part del curs.