Des de la seva creació, l’octubre del 2009, l’Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat, ha publicat dotze informes monogràfics on analitzava el tractament mediàtic de diversos temes. Ara, coincidint amb el 10è aniversari del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), impulsor del projecte, ha fet un pas endavant i ha publicat un anuari amb els 12 temes que han estat poc o gens tractats pels mitjans durant l’any passat, i que considera que havien de tenir més notorietat en l’agenda informativa.

“De ben segur, la forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunicació de masses aborden determinades informacions incòmodes per a l’statu quo”, apunta Roger Palà, el seu coordinador, en la introducció de l’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2010.

Al document s’hi presenten 12 reportatges sobre les qüestions més ignorades pels mitjans, però, tal com va reconèixer Palà durant la seva presentació, la setmana passada, n’hi podria haver 12 o 24 més. De fet, els escollits ho han estat d’una llista d’una vuitantena de propostes. Entre els triats, s’ha intentat que l’àmbit mediàtic i territorial fos variat.

A més, a diferència dels informes periòdics de Mèdia.cat, els reportatges inclosos no són una anàlisi quantitativa del tractament dels mitjans, sinó 12 reflexions signades per 12 periodistes diferents. Cadascun dels reportatges també inclou, al final, una anàlisi del tractament mediàtic, però, a diferència del que fan normalment als informes de Mèdia.cat, aquí estan realitzats en clau positiva destacant aquells que ho han fet correctament.

Inspirat en Project Censored

L’anuari, que neix amb vocació de continuïtat, s’inspira en Project Censored, entitat estatunidenca creada al 1978 que implica estudiants de periodisme i mitjans independents, i que periòdicament monotoritza el que el seu fundador anomena la “censura moderna”: la no-inclusió de determinades notícies per part dels mitjans de masses.

Segons el president del GPRB, Joan Vila i Triadú, es va pensar en contactar Project Censored i convidar-los a apadrinar l’anuari, però finalment es va descartar per tractar-se d’un projecte que tot just acabava de néixer. Amb tot, des de Mèdia.cat es reconeix que l’objectiu seria arribar a una entesa amb l’entitat, ja que aquesta està treballant amb la idea d’obrir-se més enllà dels Estats Units i ampliar el ventall d’informacions que tracta.

Els reportatges de l’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2010, ordenats de més a menys silenciats, segons el GPRB, són:

1. Un mort, quatre pallisses i cap judici. ONG i familiars denuncien maltractaments i abusos de poder als Centres d’Internament d’Immigrants de Barcelona i València.

2. Silencis incòmodes a Al-Aiun. Empreses catalanes i espanyoles exploten de forma il·legal els recursos del Sàhara Occidental.

3. La família reial, implicada en el cas Palma Arena. Un jutjat de Palma investiga una fundació presidida pel gendre del rei espanyol per una subvenció injustificada de 1.200.000 euros.

4. Les autopistes catalanes, insostenibles i amortitzades. Abertis, controlada per La Caixa i ACS, té el monopoli d’unes vies de pagament que han generat ingressos molt superiors als seus costos de construcció.

5. Samaranch, l’etern supervivent. La militància franquista, els escàndols de corrupció i dopatge i les traves a l’esport català són la cara fosca del difunt pare de l’olimpisme modern.

6. L’anomalia hipotecària. L’Estat espanyol no reconeix la figura de la dació en pagament, que permet saldar el deute hipotecari mitjançant el retorn de l’habitatge.

7. La impunitat que no cessa. L’edició de 2010 de l’informe Raxen documenta 80 agressions feixistes i racistes sense resoldre al País Valencià.

8. Les xifres ocultes de la crisi. La banca espanyola ha guanyat 66.111 milions d’euros des del 2007.

9. L’absolució de Núria Pòrtulas. El Tribunal Suprem espanyol sentencia que la jove anarquista gironina, empresonada l’any 2007, no va col·laborar amb cap banda armada.

10. Andorra, el paradís fiscal català. L’entrada en vigor del conveni bilateral entre l’Estat espanyol i Andorra ha permès que el Principat surti de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, però no ha acabat amb les pràctiques d’offshoring.

11. El primer estat d’alarma de la democràcia. Juristes i sindicats qüestionen l’aplicació d’una mesura d’excepció per posar fi al conflicte dels controladors aeris.

12. Consulta a les aules valencianes. La Plataforma per l’Ensenyament Públic mobilitza 47.000 persones en el marc d’una consulta popular sobre la política educativa del Govern valencià.

L’anuari es pot descarregar en PDF des del web de Mèdia.cat i la seva edició impresa es pot trobar al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram