Foto: Moeh Atitar / El País

La directora d’El País, Pepa Bueno, ha nomenat Soledad Alcaide com a nova defensora de l’espectador, amb l’encàrrec d’“emprendre un procés de digitalització en l’exercici d’aquesta figura”.

Alcaide és la 15è periodista del diari que assumeix aquesta funció, creada el 1985. Rellevarà Carlos Yárnoz, qui va assumir el càrrec a principis de 2019 i que al gener finalitza el seu contracte (el període màxim establert en l’Estatut del defensor del lector).

La missió del càrrec és garantir els drets dels lectors i atendre les seves queixes, dubtes i suggeriments sobre els continguts del diari. A més, ha de vigilar perquè el tractament de les informacions respecti les normes ètiques i professionals contemplades en el Llibre d’estil d’El País.

“La nostra societat ha canviat molt els darrers anys des de la pandèmia. M’agradaria transformar aquesta figura i que serveixi per explicar als lectors com ha canviat també la manera de fer periodisme”, diu Alcaide. “Espero atendre la necessitat dels lectors d’estar en contacte amb el seu diari i recollirem les seves idees per escriure millors històries i fer una millor informació”, afegeix.

La periodista té la intenció d’explorar nous formats, com per exemple amb un pòdcast o un butlletí, per tal d’“amplificar” les formes de comunicació amb els lectors i subscriptors. “Vull portar la innovació a aquesta figura, que no ha canviat tant des de que es va crear”, assenyala.

Trajectòria

Soledad Alcaide es va incorporar a El País el 1998, i des d’aleshores ha passat pràcticament per totes les seccions del diari com a reportera. A més, ha estat enviada especial a França i el Regne Unit, i membre del comitè de redacció.

Alcaide també ha exercit subdirectora de l’Escola de Periodisme UAM-EL País (2014-2018) i cap de secció de Madrid des de 2021, responsabilitat que des del passat febrer compaginava amb la de cap de secció de reportatges i informació de comunitats autònomes.