El consell d’administració d’El País ha aprovat el nomenament de la periodista Soledad Gallego-Díaz com a nova directora de la capçalera, que d’aquesta manera es converteix en la primera dona que ocupa el càrrec en els 42 anys d’història del diari.

Gallego assumeix la responsabilitat avalada per la redacció amb un ampli suport. En la consulta no vinculant de dijous, la nova directora va rebre 278 vots a favor (97,2%), 6 en contra (2,1%) i 2 en blanc (0,7%), amb una participació del 89,9% del cens. El seu predecessor, Antonio Caño, va registrar el suport més baix amb 97 vots a favor (42,9%); 81 en contra (35,8%) i 47 en blanc (20,8%), amb un 73% del cens.

Obediència al ‘Llibre d’estil’

En el discurs de presentació aquest divendres, Soldedad Gallego-Díaz ha agraït el suport rebut per emprendre una “tasca d’equip” que ha de tenir present els lectors. “Saben què ens poden demanar i què no, i el que ens demanen fonamentalment és que no faltem a la veritat, per això en aquesta redacció només es demana obediència al Llibre d’estil“, ha subratllat.

Antonio Caño va accedir a la direcció d’El País fa quatre anys i durant el seu mandat s’ha implementat una línia editorial força criticada, principalment des de postulats d’esquerres, que s’ha vist acompanyada d’una important caiguda de vendes. Amb el nomenament de Gallego es busca redreçar el rumb de la històrica capçalera. Caño continuarà vinculat a El País, malgrat no s’ha especificat de quina manera.

La carrera de Gallego està vinculada a El País, on es va incorporar pocs mesos després del naixement del diari, i on ha estat redactora de la secció de política, corresponsal a Brussel·les, Londres, París, Nova York i Buenos Aires; sotsdirectora de l’edició dominical, directora adjunta, defensora del lector i responsable de l’edició d’Andalusia. Darrerament publicava una columna dominical a El País, a més de col·laborar com a analista política a la Cadena SER.