El grup cooperatiu Som* i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya han tancat un acord per a la difusió audiovisual de les properes quatre temporades castelleres.

A partir d’ara, doncs, Som* s’encarregarà de les retransmissions de les diades, de generar continguts castellers i difondre’ls a través de diferents canals, i de la nova plataforma Castells.tv.

Fins ara la Xarxa Audiovisual Local era la responsable de les retransmissions castelleres, on ha estat pionera, i d’aquesta manera perd un dels pilars de la seva programació.

Més continguts

L’acord entre Som* i la CCCC preveu mantenir els continguts audiovisuals que actualment cobreixen l’actualitat castellera: la retransmissió en directe de 30 diades castelleres (entre les quals sis d’especial rellevància), el programa televisiu setmanal i els resums de les diades més importants de la temporada. A més, ambdues parts mostren el compromís d’actualitzar i millorar aquests continguts, ampliar-los i fer-los accessibles de forma gratuïta a tota la comunitat castellera i aficionada al fet casteller.

Un dels eixos principals de l’acord és la posada en marxa del portal Castells.tv, des d’on es podrà seguir l’actualitat castellera durant tota la temporada. A través del web es podran veure de manera gratuïta les retransmissions de les 30 jornades castelleres, els resums de les jornades, i peces específiques d’anàlisi, així com nous continguts en diferents formats audiovisuals.

A més de la difusió a través de Castells.tv, Som* oferirà els continguts castellers a diversos canals televisius, especialment Televisió de Catalunya. L’acord també inclou la creació de continguts castellers per difondre el fet casteller al públic internacional, que cada cop mostra més interès.

El projecte comptarà amb la producció tècnica de la productora del grup Som*, Batabat, i estarà pilotat pels seus productors executius, Marc Roma i Oriol Cortacans.

Malestar de Verds i Vella

L’anunci de l’acord entre Som* i la Coordinadora, realitzat dimarts, ha agafat per sorpresa dues de les principals colles, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que han advertit que no han cedit els seus drets d’imatge a ningú. Des de la CCCC avisen que hi ha un acord de la junta directiva que els comprometria a fer-ho.

Ambdues colles asseguren que no sabien res de l’acord, i han mostrat el seu enuig per no haver estat informades prèviament. En el cas de la Vella, a més, ha explicitat el seu malestar a l’ACN pel fet que l’acord es presentés a la seva ciutat, Valls.

Cal recordar que fa dos anys Verds i Vella (juntament amb els Minyons de Terrassa) van mantenir importants diferències amb la Coordinadora de Colles Castelleres pels drets d’imatge.