L’oenagé SOS Racisme ha presentat sengles queixes davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya i el grup Mediaset pels comentaris racistes proferits a Gran Hermano VIP par part d’alguns concursants de la sisena edició cap a altres participants d’origen estranger.

L’organització denuncia que en les darreres setmanes s’han escoltat afirmacions com”zorra“, “vete a tu país“, “mamarracha“, “el que limpia los váteres en mi pueblo es más guapo que tú y es árabe también“, “moro de mierda“, “vete a hacer kebabs“, “joder primo cálmate, te estas poniendo demasiado nervioso, para ya o al final bomba en la botella“, o “peruana de mierda“.

“Les opinions abocades en aquests comentaris, no només excedeixen els límits de la llibertat d’expressió i en alguns casos suposen meres desqualificacions dirigides a persones pel seu origen ètnic o procedència que generen un clima d’odi cap al col·lectiu al qual pertanyen, sinó que també posa en relleu els continus comentaris racistes en situacions de tot tipus amb què han de conviure les persones racialitzades a l’Estat espanyol”, assenyala el secretari general de SOS Racisme, Mikel Mazkiarán.

L’ONG considera que els comentaris descrits vulneren la Llei general de la comunicació audiovisual, el codi deontològic de la FAPE i el codi ètic de la mateixa Mediaset.

Sobre el grup de comunicació, Mazkiarán no entén que no prengués mesures de forma automàtica, i li demana “no permeti aquest tipus de comportaments i discursos” i que els “condemni” des del mateix programa.

Fa uns dies, la CNMC ja va anunciar que estava estudiant les emissions de GH VIP davant “l’entrada massiva de reclamacions per la inclusió de continguts d’incitació a l’odi per raó de gènere, nacionalitat, discapacitat o religió”.