SX3, el nou projecte infantil que ha impulsat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha començat amb una gran expectació a Catalunya, com a líder d’audiència. Però, quin recorregut té fora de Catalunya?

Des de la posada en marxa del SX3 són moltes les veus de caps de família de la Catalunya exterior que reclamen a la CCMA que la nova oferta infantil es pugui veure arreu del món, ja que la majoria de continguts apareixen com a blocats.

“El directe del nou SX3 està blocat per geolocalització a tothora i l’app té tants programes restringits que la fa impracticable”, piulava el biotecnòleg Xavier Dengra, des de Kasterlee (Bèlgica). I més tard afegia: “des de l’estranger, no es veu cap programa en directe del SX3. Ni els animes amb drets d’emissió restringits a l’Estat espanyol, ni tampoc cap dels de producció pròpia com l’InfoK”.

Segons fonts de la CCMA consultades per Exterior.cat, “el web és d’accés universal i les apps (de mòbils/tauletes i d’Smart TV) estan distribuïdes als markets de tot el món”. I reiteren que “s’hi té accés a tots els continguts audiovisuals d’S3 i X3 dels quals en tenen drets digitals”.

Pel que fa als continguts propis, des de la CCMA subratllen que “estan disponibles a tot el món i la majoria de coproduccions, també”. Però puntualitzen que “en el cas de compra de producció aliena, cada producció té la seva pròpia casuística de negociació”, i en alguns casos, “tenim limitacions de catch-up o territorials (només per a l’Estat espanyol)”. Així, quan no hi ha drets, apareix un sense fi gràfic amb una informació que no hi ha drets disponibles.

En les negociacions de drets digitals, des de la CCMA apunten que “sempre es treballa per tenir un accés el màxim d’universal”. Expliquen que “com a argument de negociació el tema de la no competència amb altres mitjans/plataformes degut a què els continguts que s’emeten són en català sempre s’utilitza, i també la protecció de les llengües minoritàries”. I van més enllà: “a vegades és un tema econòmic, però d’altres que ni ho és, hi ha acords previs amb altres plataformes o mitjans o no se’ns donen drets internacionals”.

80.000 infants i joves afectats

Davant d’aquest escenari, la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) s’ha unit a la protesta que fa la comunitat catalana a l’exterior. “No pot ser que el 22% dels residents exteriors de menys de 16 anys (uns 80.000 infants i joves) es vegin privats de la possibilitat d’usar un instrument tan potent com el SX3 per preservar la llengua catalana a l’estranger”, exclamen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram