La Llibreria Medios, l’única de Barcelona especialitzada en llibres de comunicació i imatge, tancarà el proper 19 de juliol segons ha avançat el diari Ara i ha confirmat l’ACN aquest dijous. Els tres socis han venut el local del Raval on es van establir el 1999 –la llibreria va néixer el 1996 al carrer Còrsega– perquè el negoci, tal i com l’havien conegut, ja no és rendible. “Fa temps que hi donàvem voltes, perquè ha canviat molt la forma de comprar i de vendre. I des de la pandèmia cap aquí s’ha notat molt la diferència”, resumeix Rosario Garcia en declaracions a l’ACN. La llibreria baixarà la persiana però Medios no acaba del tot: mantindrà la venda en línia, encarada a biblioteques i institucions sense descartar la venda a particulars.

“Serà un canvi; d’estar oberts al públic 26 anys a treballar… d’una altra manera. Un canvi gran, i també potser més relaxat”, assumeix la llibretera des del local del Raval on encara despatxaran fins al proper 19 de juliol.

Medios va aterrar al Raval l’any 1999 de la mà dels seus tres socis, la Rosario, l’Enrique i la Rosa. Després de tres anys al carrer Còrsega, el local es va traslladar al carrer Valldonzella, a tocar de la Facultat de Comunicació Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull. Durant anys, els seus estudiants i els d’altres facultats i centres educatius del barri van alimentar la caixa de la llibreria.

Però des de fa temps aquest consum ha anat a la baixa per diverses raons. Rosario Garcia diu que ja fa molt que “donaven voltes” al tancament del local, pel canvi d’hàbits de consum cap a l’entorn digital, i la conseqüent caiguda de les vendes físiques. La pandèmia ho ha acabat de precipitar.

Així doncs, després de 26 anys Medios deixarà de tenir una llibreria oberta al públic, però no desapareixerà del tot. “A partir d’ara treballarem encarats a les biblioteques d’universitats, d’institucions publiques i privades”, detalla la sòcia fundadora de la llibreria. Ho faran des d’un local del carrer Varsòvia, al Guinardó, on tindrà l’oficina l’empresa. El negoci, reorientat a la venda en línia. Amb tot, Rosari no descarta que els clients particulars pugin seguir demanant-los llibres, això sí, ja no darrere de l’aparador.