El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici, d’Albert Sáez, director adjunt d’El Periódico i professor de la Universitat Ramon Llull, ha estat l’obra guanyadora el Premi Joan Fuster d’assaig, dotat amb 6.000 euros i atorgat per Edicions Tres i Quatre, al qual s’havien presentat 24 originals. La 43a edició dels Premis Octubre es van lliurar dissabte a València.

L’assaig guanyador, que es publicarà a la primavera, és “una reflexió de com les xarxes socials qüestionen el periodisme com l’hem fet fins avui”, va apuntar Sáez durant la presentació dels guardons al Centre Octubre de Cultura Contemporània, segons recull El Periódico. “El llibre intenta explicar que, davant dels que auguren el final del periodisme, aquest no ha de desaparèixer si torna als seus orígens i recupera les funcions per les quals es va inventar”, afegia.

Respecte al futur de la professió, Albert Sáez opina que el periodisme entès com una indústria que basa el seu negoci en el monopoli de la informació “no té cap futur”, però sí que té “tot el sentit del món” entès com “l’ofici per verificar la informació i compartir-la amb els lectors i generar una conversa amb el públic sobre els fets més rellevants que es produeixen i les opinions que provoquen”. “Les noves realitats que estan apareixent ens indiquen que per aquest camí hi ha futur”, va reblar.

Anteriorment, Albert Sáez havia publicat El futur del nacionalisme (2005); El llenguatge cristià en la cultura de masses (Premi Joan Maragall del 2000), i De la representació a la realitat. Propostes d’anàlisi del discurs mediàtic (1999), entre d’altres.

El jurat, que va distingir Sáez per unanimitat, estava format per Joan Culla, Rosa Solbes i Pau Viciano.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram