La campanya de boicot publicitari contra la La noria impulsada fa un any pel periodista Pablo Herreros va provocar unes pèrdues de 3,7 milions a Telecinco. O això és el que afirma Mediaset en la querella contra el blocaire, on afegeix que si es proven les amenaces i coaccions de què l’acusen li correspondrien fins a tres anys de presó. A més, la cadena demana una fiança per garantir les hipotètiques responsabilitats civils i, en cas de no poder-hi fer front, que s’embarguin tots els béns d’Herreros.

Segons explica el periodista al seu blog, la querella es fonamenta en una frase de la carta que va dirigir a les marques que s’anunciaven a La Noria i que van secundar milers de persones: “Si no s’adherissin a la nostra proposta, els ho seguiríem exigint en endavant i promouríem un boicot dels seus productes”.

Al respecte, Herreros recorda que, sense que Telecinco ho demanés, sis dies més tard es va disculpar en entendre que era una frase desafortunada. “Ho vaig posar perquè mai vaig pensar que tindríem més opcions de tornar a donar la nostra opinió. Perquè no vaig creure que aquesta naïf iniciativa seria escoltada per centenars de milers de persones”, va justificar aleshores en un apunt seu blog.

“Coacció violenta”

Per a Telecinco, la frase és una “amenaça i/o una coacció violenta” sobre els anunciants, i en la querella defensa que hi ha una relació causa-efecte amb la posterior retirada d’espots, ja que les marques “es van sentir amenaçades violentament”.

Herreros, però, es mostra convençut que no va realitzar “cap pressió o amenaça” sobre els anunciants, i que es va limitar “exclusivament” a traslladar-los la seva opinió sobre un fet “reprovable” on estaven involucrades, com és que les televisions paguin a persones condemnades o al seu entorn per parlar dels seus delictes.

“Assumeixo la meva imputació amb tota serenitat, en el ple convenciment que tot el que vaig fer va ser per millorar l’entorn publicitari i, per sobre del món, per contribuir amb el meu granet de sorra a què demà tinguem una societat millor”, assegura el periodista.

Herreros intueix que Telecinco busca “acovardir-lo” i que la propera vegada que algú tingui la temptació d’opinar sobre els seus interessos econòmics “s’ho pensi dues vegades”.

Mediaset diu que accepta les crítiques, però no les amenaces

Arran del rebombori generat per la querella, amb una nova campanya que demana a les marques que deixin d’anunciar-se a Telecinco (i que en escriure aquest article supera les 120.000 adhesions), el grup ha hagut de donar explicacions.

Així, en un comunicat, assegura que la querella contra Herreros no busca “silenciar ni venjar-se” de ningú, però puntualitza que una cosa és “criticar, convèncer o dissuadir” i l’altra “amenaçar”, i això és el que creu que va fer el periodista en la frase abans esmentada.

“Aquesta actitud de Pablo Herreros és completament antijurídica, i per això, en exercici d’un altre dret fonamental com és el de defensa, Mediaset s’ha limitat a posar els fets en coneixement del jutge. Serà ell, i no nosaltres ni ningú en el seu lloc, qui decideixi si Herreros ha actuat dins o al marge de l’ordenament jurídic”, assenyala el grup en un comunicat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram