El proper 28 de juny, Barcelona Televisió emetrà per darrer cop Telemonegal. Així ho ha avançat en una entrevista a El Periódico el seu director i presentador, Ferran Monegal. El periodista assegura que l’espai ja complert la seva funció i que després de deu temporades és “el moment perfecte per tancar el cercle”. Monegal afegeix que, després d’una dècada en antena amb el programa de crítica televisiva, ara necessita “parar i pensar” cap a on dirigir-se en una nova etapa.

La direcció de BTV diu compartir el criteri que s’ha “complert un cicle” i que és el moment adequat per posar un “brillant final”. A més, destaca que, tot i ser un dels programes més vistos de la cadena, el “lògic desgast” del format i de l’audiència “aconsellaven explorar altres possibilitats”.

Per a Monegal, en canvi, no és un problema de cansament o de caiguda d’audiència, doncs l’espai triplica la mitjana de BTV. “A la tele s’ha de saber parar a temps”, assegura al diari de Zeta, on des del 1993 hi col·labora amb una columna que va inspirar l’espai televisiu.

El director de la cadena municipal, Àngel Casas, destaca la “innegable” importància del programa per a BTV, i afirma que Ferran Monegal ja forma part de la història de la cadena. A més, assegura que “difícilment podria haver-se emès durant deu anys seguits un programa com Telemonegal en una altra televisió, amb la llibertat que ha gaudit Monegal a l’hora d’escollir temes i convidats, la mateixa que apliquem a la resta de programació de la casa”, ha reblat Casas en un comunicat.

Produït per Lavinia, Telemonegal es va estrenar a BTV el 16 de setembre del 2003 amb una durada de 25 minuts, però la resposta del públic els va “desbordar” i als dos mesos es va ampliar a 55. Actualment l’espai durava 90 minuts.

En el comiat de Telemonegal, el 28 de juny, el programa comptarà amb altres crítics televisius com a convidats i es repassaran aquests deu anys en antena.

‘Qwerty’ també s’acomiada

Telemonegal no serà l’única baixa produïda per Lavinia en la graella de BTV per a la propera temporada. Qwerty, dedicat als llibres i la literatura, s’acomiadarà el proper 26 de juny després de sis temporades, segons avançava l’Ara aquest dijous.

La cadena no té intenció de posar en marxa un programa específic que el substitueixi (com sí va fer Qwerty, que va rellevar Saló de lectura), sinó que està preparant un espai cultural diari que abastarà la informació literària i també absorbirà els continguts de programes com A escenaEscletxes.

El proper 22 de juliol venç el contracte de tres anys de Lavinia amb la cadena municipal, on la productora és l’adjudicatària dels serveis informatius i tècnics, amb 155 dels 175 treballadors de BTV.

En les properes setmanes, BTV diu que comunicarà les novetats de la graella que s’estrenarà al setembre, la qual estarà en la línia de “fer una televisió cada vegada més singularment barcelonina i ben diferenciada de la resta de les ofertes audiovisuals existents”.