El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya han fet una reflexió en forma de toc d’atenció arran de la cobertura mediàtica sobre la notícia falsa protagonitzada per un home que deia haver recuperat la consciència després d’estar 35 anys en coma.

La difusió en cadena realitzada per “la majoria de mitjans periodístics de referència” ha provocat el pronunciament del CPC i el CIC: “Cal que els periodistes vetllem en tot moment per difondre només la veritat, que contrastem les notícies amb més d’una font i evitem convertir la informació en espectacle”, afirmen en un comunicat conjunt.

Criteris de ficció i espectacularitat i no periodístics

El Col·legi de Periodistes i el Consell de la Informació recorden que les fonts de la falsa notícia van ser la nota de premsa de l’editorial que publica el llibre escrit per l’home, i sobretot les seves declaracions posteriors on aquest explicava el recobrament de la consciència 35 anys després de patir un accident laboral.

“L’espectacularitat” de la informació i la seva “propagació de forma acrítica i en cascada” van generar un gran i ràpid rebombori mediàtic, però la informació era falsa. El CPC i el CIC diuen que, “malauradament”, la verificació periodística va arribar a posteriori, de manera que al final els mitjans van haver de publicar desmentits.

Ambdues institucions lamenten que, en la cobertura mediàtica del cas, prevalguessin els criteris “de ficció i d’espectacularitat per sobre dels principis del periodisme”. Per això, insten els professionals de la informació i els mitjans a “estar al servei de la veracitat i no deixar-se endur per l’espectacularitat de relats fantasiosos amb l’objectiu de tenir les millors exclusives o d’apujar els índexs d’audiència”.

En aquest sentit, Col·legi i Consell recorden el primer criteri del Codi Deontològic: “El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment, té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets”.

CPC i CIC també remarquen que, tal com estableix l’annex B del Codi, la immediatesa a què està sotmès el periodisme actual “no ha de ser excusa per no contrastar amb diligència qualsevol informació, abans de ser difosa”. El fet que una informació hagi estat publicada per altres mitjans “no eximeix ningú de verificar-ne el contingut”, afegeixen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram