El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha conclòs que, en una peça del Telenotícies de TV3 del 16 d’octubre sobre la viabilitat del Govern arran de la sortida de Junts per Catalunya, es va produir una “mala praxi periodística”, ja que només va incloure dues veus de la mateixa línia política que la de l’Executiu.

L’actuació del CAC es va iniciar arran de la queixa presentada per la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, sobre un notícia relativa a la situació de minoria parlamentària en què es troba el Govern, la qual només va comptar amb les intervencions d’Anna Simó, exconsellera de Benestar i Família i exdiputada d’ERC, i Enric Marín, actual membre de l’executiva.

L’ens regulador va analitzar aquesta notícia juntament amb la precedent del TN, que feia referència als suports parlamentaris que necessita el Govern per aprovar els pressupostos i evitar-ne una pròrroga.

L’informe tècnic del CAC conclou que la primera peça (la dals pressupostos) va incloure temps de paraula d’ERC (50 segons), el Govern (22 segons), Junts (12 segons) i En Comú Podem (8 segons). Totes aquestes intervencions es van realitzar en forma d’insert, tret de la de JxCat, amb la sobreimpressió en pantalla d’un tuit. Pel que fa a la segona notícia, la de l’objecte de la queixa, el Consell constata que només va incloure temps de paraula d’ERC (50 segons).

La part dispositiva de l’acord del CAC, en un primer punt assenyala que per avaluar l’observança del pluralisme “es requereixen períodes de temps prou llargs per situar les dades en un context ampli i que, en conseqüència, no hi ha una manca d’observança de l’obligació del pluralisme”. Així doncs, considera que no es va vulnerar el principi de pluralisme.

En un segon punt, l’acord del Consell fa constar que en la peça que aborda les aliances del Govern “no s’hi incorporen punts de vista diferents que permetin contrastar posicionaments, fet que ha de ser entès com un cas de mala praxi periodística”.

L’acord va ser aprovat per unanimitat en el ple del Consell de l’Audiovisual celebrat dilluns.