A principis de desembre, la demarcació de les Terres de l’’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya va fer arribar a 52 alcaldes i 114 portaveus dels grups municipals, als equips de govern i a l’oposició dels 52 municipis del territori, el Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, amb l’objectiu que el facin seu.

Ara, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, proposarà a la resta de grups municipals que hi donin suport. Serà en el proper ple ordinari, el 2 de gener, i de tirar-se endavant seria el primer consistori del territori en donar suport a la proposta.

En la missiva dirigida als diferents representants municipals de les Terres de l’Ebre, el Col·legi recomana que posin en marxa les mesures necessàries per tal de portar a terme els principis i recomanacions que es recullen en el decàleg. La intenció és mostrar els compromisos presos pels diferents ajuntaments mitjançant un Mapa de les bones pràctiques de la comunicació local pública.

El decàleg, elaborat el 2003 pel Laboratori de Comunicació Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, recull un conjunt de principis bàsics l’objectiu dels quals és aconseguir que la informació i la comunicació de les administracions municipals facilitin l’exercici del dret a la participació en el control democràtic.

El decàleg insta els ajuntaments a què els mitjans locals públics actuïn com a elements cohesionadors del municipi; informin de manera veraç, plural i transparent; siguin un referent informatiu per a la ciutadania; fomentin el debat públic; promoguin les activitats de la societat civil i l’associacionisme; evitin el partidisme i la manca de professionalitat; despertin l’interès de la ciutadania; estiguin dotats dels recursos humans i tècnics necessaris; funcionin a través d’òrgans de gestió participatius; i es gestionin ajustant-se a les possibilitats econòmiques de cada municipi.