Aquest 1 d’octubre, TV3 emetrà un Sense ficció especial (excepcionalment en dilluns) per commemorar el primer aniversari del referèndum d’autodeterminació. L’espai estrenarà dos documentals sobre la qüestió: La gent de l’escala, específic sobre l’1-O, i El xoc, més sobre els esdeveniments que el van envoltar abans, durant i després.

La gent de l’escala és una producció de TV3 en col·laboració amb Minoria Absoluta dirigida per Francesc Escribano i Jordi Fusté. El film reconstrueix els fets de l’1 d’octubre a l’Institut Pau Claris de Barcelona, on els vídeos de les càrregues policials es van fer virals.

El documental traça una crònica d’aquell dia amb entrevistes a diferents testimonis, tant de persones que eren al col·legi com de veïns que van decidir no participar en la votació. El treball reconstrueix les hores prèvies a l’actuació policial i els 30 minuts d’operatiu amb les imatges enregistrades pels telèfons mòbils dels votants.

Per la seva part, El xoc és una producció de Gent i Terra dirigida per Enric Vilageliu. El documental mostra els esdeveniments viscuts entre el 4 de juliol i el 27 d’octubre de 2017 (des de la presentació de la Llei del referèndum fins a la proclamació fallida de la república catalana), en un retrat protagonitzat per polítics i ciutadania sense veu en off que condueixi la narració.