El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la reforma de les lleis de audiovisuals amb els vots a favor de CiU, PPC i del diputat no adscrit Joan Laporta, i l’oposició de PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C’s. Entre les novetats, el text de la nova llei de la CCMA contempla l’eliminació de la publicitat al grup d’emissores de Catalunya Ràdio.

Per a aquest polèmic punt, Esquerra i Iniciativa havien proposat el vot secret per a una esmena que el deixava sense efecte, i per veure si es seguia la disciplina de vot, principalment en les files de CiU. La votació en secret ha estat rebutjada per convergents i populars argumentant que no hi havia res a amagar, i l’esmena ha estat tombada igualment.

La reformada llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals també preveu que els membres del consell de govern de l’ens passin de 12 a 6. A més, desapareix la figura del director general –que ara exerceix en funcions Ramon Mateu, també director de Catalunya Ràdio– i les seves funcions recauen en el president. Per reforçar-lo, es crea una vicepresidència amb poders delegats.

Els consellers (i el president) hauran de ser proposats pel CAC, i ara podran ser escollits pel Parlament amb una majoria simple en segona votació si en una primera no obtinguessin el suport de dos terços de la cambra (com passava actualment).

A més, el consell assessor de continguts i de programació passa de 21 membres a 16, i comptarà amb representació dels treballadors de la CCMA, quan en el projecte de llei es contemplaven 14 membres sense la seva presència. Aquests també poden ser escollits pel Parlament amb una majoria simple en segona votació si en una primera no obtinguessin el suport de dos terços.

El nou consell de govern de la CCMA, on es poden reelegir els actuals membres, es constituirà com a màxim un mes després de l’entrada en vigor de la llei. Quant al nou consell assessor, es formarà en un termini no superior als sis mesos de la constitució del consell de govern.

La llei del CAC

Pel que fa a la reforma de la llei del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, els seus membres passen de deu a sis, que hauran de ser proposats per dues forces parlamentàries en lloc de les tres necessàries fins ara. Com en el cas de la CCMA, podran ser escollits pel Parlament amb una majoria simple en segona votació si en una primera no obtinguessin el suport de dos terços. En el cas del president del CAC, ara serà escollit per la cambra i no pel Govern.

A diferència de la CCMA, la composició del CAC, actualment amb vuit consellers, no es renovarà des de zero, sinó que es farà efectiva a mesura que els actuals membres vagin acabant el mandat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram